Tüntetők halálra késelték az iráni rezsim egyik magas rangú kémfőnökét

Nader Bairami ezredes, az iráni hírszerzés tisztje egyike annak a három tisztnek, akiket az elmúlt napokban megöltek az iráni tüntetések során.

Tüntetők halálra késelték az iráni Iszlám Forradalmi Gárda egyik magas rangú hírszerző tisztjét a Kermansah kurd tartományban tartott tüntetések során – jelentette pénteken a félhivatalos Tasnim hírügynökség.

„Nader Bairami ezredest, az iszlám Forradalmi Gárda hírszerző tisztjét szolgálat közben ölték meg randalírozók a kermanshahi Szahne városában”

– közölte a Tasnim.

Iráni tisztviselők szerint az elkövetőket letartóztatták.

Az incidens azután történt, hogy a tüntetések során megölt iráni fiatalok – köztük egy kisfiú – temetése pénteken a rezsimellenes tüntetések újabb hullámát indította el az iszlám köztársaságban.

Az Ali Hámenei ajatollah vezette iráni klerikális rezsim az 1979-es iszlám forradalom óta a legnagyobb kihívással néz szembe a Mahsa Amini halála által kiváltott két hónapja tartó tüntetések miatt.

Egy emberi jogi csoport szerint az iszlamista rezsim kemény fellépése már 342 tüntető halálát okozta, további fél tucat embert már halálra ítéltek, és több ezer embert letartóztattak.

Nem csitulnak az iráni tüntetések: újabb fiatal lányt vert halálra a rendőrség

Azután verték halálra a gimnazista lányt, hogy az iskolájában razziát tartottak és átkutatták a diákok könyveit.