A palesztinok ügyével relativizálják a németek a holokausztot Tel Avivban

A tel-avivi Goethe Intézet november 9-re tervezett „Holokauszt, Nakba és a német emlékezetkultúra” című panelbeszélgetését november 14-re tette át. Korábban többek között Izrael németországi nagykövete és az izraeli külügyminisztérium is éles kritikát fogalmazott meg.

A jeruzsálemi külügyminisztérium kedden „megdöbbenését és felháborodását fejezte ki a holokauszt szemérmetlen bagatellizálása és a cinikus és manipulatív, Izrael lejáratását célzó szándék miatt”.

A Nakba (katasztrófa) kifejezés a palesztinai arabok menekülésére utal az 1948-as izraeli honvédő háború során, amikor a korábbi brit mandátumterület egy részén megalakult Izrael Állam. Az arab szomszédok teljes haderejükkel megtámadták az újszülött zsidó államot, és a harcok során mintegy 700 000 palesztin menekült el lakóhelyéről.

Az izraeli holokauszt emlékhely, a Jad Vasem elnöke, Dani Dajan a Twitteren azt írta, hogy az esemény a „holokauszt tűrhetetlen elferdítését” jelenti. Az is „megbocsáthatatlan” volt, hogy ráadásul éppen az 1938-as pogrom éjszakájának évfordulójára időzítették.

Dani Dayan on Twitter: „The event planned by the German cultural institute @goetheinstitut in Israel constitutes intolerable distortion of the Holocaust. Holding it on the anniversary of the November Pogrom („Kristallnacht”) is unforgivable. pic.twitter.com/T1ifmEwVqc / Twitter”

The event planned by the German cultural institute @goetheinstitut in Israel constitutes intolerable distortion of the Holocaust. Holding it on the anniversary of the November Pogrom („Kristallnacht”) is unforgivable. pic.twitter.com/T1ifmEwVqc

Ron Prosor, Izrael berlini nagykövete a Twitteren azt írta:

„Az 1938-as novemberi pogromok emléknapján a Goethe Intézet és a Rosa Luxemburg Alapítvány úgy döntött, hogy elbagatellizálja a holokauszt emlékét. És mindezt éppen Izraelben. Ez elfogadhatatlan és tiszteletlen!”

Ambassador Ron Prosor on Twitter: „Am Gedenktag an die Novemberprogrome 1938 haben das @goetheinstitut und die @rosaluxstiftung beschlossen, die Erinnerung an den Holocaust zu verharmlosen. Und das ausgerechnet in Israel. Das ist inakzeptabel und respektlos!https://t.co/ROr4fn7K63 / Twitter”

Am Gedenktag an die Novemberprogrome 1938 haben das @goetheinstitut und die @rosaluxstiftung beschlossen, die Erinnerung an den Holocaust zu verharmlosen. Und das ausgerechnet in Israel. Das ist inakzeptabel und respektlos!https://t.co/ROr4fn7K63

Az izraeli Goethe Intézet a következőket írta:

„Sajnáljuk, hogy a panelbeszélgetés időpontjának megválasztása ellenérzéseket keltett. Ezért a felszólalókkal való egyeztetés után 2022. november 13-ra, vasárnapra halasztjuk. A szándékunk az, hogy differenciáltan vizsgáljuk meg az emlékezetkultúra és a megbékélési politika témáit.”

Az eseményről szóló közleményben többek között ez állt:

„Közel 75 évvel az alapítása után az emlékezés Izraelben továbbra is politikailag vitatott terep. A zsidók a holokausztra, míg a palesztinok a végzetes 1948-as évre összpontosítanak, amikor a zsidó harcosok több százezer áldozatot űztek el – arabul Nakba (katasztrófa) néven ismert.”

Charlotte Wiedemann publicista, a tervezett beszélgetés egyik résztvevője „egy új, empatikus emlékezésért, amely igazságot szolgáltat a különböző oldalaknak, és az áldozatok versengése helyett a szolidaritást segíti elő”. A Goethe Intézet a Német Szövetségi Köztársaság világszerte működő kulturális intézete.

Német NGO-k és képviselők a Wiesenthal Központ idei antiszemitizmus-listáján

„Egyre súlyosabb problémának” nevezte a németországi antiszemitizmust a Los Angeles-i intézet.