A britek belebegtették, hogy „klíma jóvátételt” fizethetnek szegény országoknak

Nagy-Britannia megnyitotta az utat az éghajlatváltozással kapcsolatos jóvátétel fizetése előtt a fejlődő országok számára, mivel támogatta a Cop27-csúcstalálkozón a kérdésről folytatott tárgyalásokat – írja a Telegraph. 

Vasárnap az egyiptomi találkozón a brit tárgyalók támogatták az utolsó pillanatban született megállapodást, amely a „veszteség és kár” kifizetéséről szólt az éghajlatváltozással kapcsolatos katasztrófák által súlyosan érintett országoknak.

Rishi Sunak 65,5 millió fontot ígér a fejlődő országok zöld technológiáira.

A miniszterelnök nyilatkozata szerint: „A Glasgow-ban tett ígéreteink betartásával az éghajlatváltozás elleni küzdelmet az új munkahelyek és a tiszta növekedés globális missziójává alakíthatjuk. Gyermekeinknek pedig zöldebb bolygót és virágzóbb jövőt hagyhatunk. Erre az örökségre büszkék lehetünk.”

Pakisztán vezeti a fejlődő országok – köztük Banglades és a Maldív-szigetek – által kezdeményezett, a világ szennyezésének nagy részéért felelős gazdagabb országok által követelt kompenzációt.

Az Egyesült Királyság támogatta, hogy a kérdés az egyiptomi csúcstalálkozót megelőző kétnapos tárgyalások során a Cop27 napirendjére kerüljön, és úgy tudja, hogy elfogadja, hogy az éghajlatváltozás gazdasági költségeiről – amely az előrejelzések szerint 2050-re eléri az 1 billió dollárt – meg kell állapodni.

EPA/TOLGA AKMEN

Németország 177 milliárd eurót költene klímavédelemre

Az alapot többek között az európai és a nemzeti szén-dioxid-árképzésből származó bevételekből táplálják.