Németország szokatlan radikálisai: a monarchisták

A szélsőjobboldal Németországban nem csak dühös, borotvált fejű, baseballütős, fekete csizmás fiatalemberekből áll. Vannak olyanok is, akik tisztességesnek, sőt értelmiséginek tűnnek. A Reichsbürger mozgalomban könyvelők, tanárok és akadémikusok is vannak; sokan középkorúak. Ez egy töredezett hálózat, nagyon eltérő világnézetekkel, akiket az egyesít, hogy a jelenlegi kormányt illegitimnek tartják – írja Katja Hoyer a Spectator cikkében. 

A szerző leírja, hogy Reichsbürgerek azt állítják, hogy a Német Birodalom nem szűnt meg jogilag, amikor az első világháború végén összeomlott, és ezért továbbra is fennáll.

Számukra az 1918-as úgynevezett novemberi forradalom, amelyben II. Vilmos császár lemondásra kényszerült, és ezzel megszűnt a német monarchia, jogalap nélküli puccs volt. Az ezt követő kormányoknak – a weimari köztársaságtól kezdve a mai parlamentáris demokráciáig – nincs létjogosultsága.

A mai Bundestagot ezért gátlások nélkül meg lehet buktatni, ha kell, akár erőszakkal is. Bár ez a fajta szélsőségesség még mindig ritka, Németországban már régóta létezik egy maradék monarchista csoport.

A németek mintegy 10 százaléka támogatja a királyok visszaállítását; a 34 év alattiak körében ez a szám közel minden ötödik embert jelenti.

Elisabeth R., akit a múlt hónapban tartóztatott le az állami rendőrség, állítólag egyike ezeknek a szélsőséges birodalmi pártiaknak. A cikk leírja, hogy a nő nem olyan, amilyennek egy terroristát képzelnek az olvasók: 75 éves, nyugdíjas tanárnő, vállig érő fehér hajjal, a képen egy barna krumpliszsákban hordja a holmiját. Azzal vádolják, hogy a német monarchia visszaállítása érdekében a hivatalban lévő kormány megdöntésére szőtt összeesküvést. Az ügyészek szerint ő a vezetője az Egyesült Hazafiak nevű birodalmi terrorista sejtnek, amely fegyvereket és robbanóanyagokat próbált beszerezni. Egyik állítólagos társát, egy 54 éves könyvelőt, akit Sven B. néven emlegetnek, áprilisban tartóztatták le, amikor a rendőrség SS-egyenruhát és egy AK-47-est talált a pincéjében.

Amikor a rendőrség kihallgatta, elismerte, hogy azt tervezte, hogy elrabolja Karl Lauterbach egészségügyi minisztert, a németországi zárlatpolitikák tervezőjét. Terveket készítettek, amelyekben szerepelt, hogy esetleg meg kell ölni Lauterbach biztonsági embereit.

Ezután a csoport hivatalosan is kinyilvánította volna az 1871-es német alkotmány visszaállítását, amikor az országot először egyesítették I. Vilmos császár alatt.

Ezután találtak volna egy helyettesítő személyt a jelenlegi elnök vagy kancellár helyett, akit felhasználhattak volna arra, hogy a forradalmi restaurációjuk legitimitását biztosítsák.

Náci múlt akadályozza, hogy visszaszerezze az elkobzott vagyont a porosz Hohenzollern-dinasztia örököse

A második világháború után 100 hektár feletti birtokokat elkobozták és újraosztották, ami a Hohenzollerneket különösen súlyosan érintette.

Végül a terv országos áramkimaradásokat irányzott elő, amelyeket az országos villamosenergia-hálózat elleni támadásokkal idéztek elő. Az elképzelés az volt, hogy káoszt teremtsenek, és elvágják a lakosságot a médiától, hogy „az új német kormány zavartalanul kezdhesse meg munkáját”. Sven B feltételezte, hogy a rendőrség és a hadsereg egy része támogatni fogja a tervet.

„Ez az elképzelés nem is olyan erőltetett, mint amilyennek hangzik: néhány évvel ezelőtt feloszlatták a német kommandósok egy csoportját, amikor egy szélsőjobboldali törzsőrmestert a kertjében elásva találták meg az SS daloskönyveit és több ezer lőszert. „Volt egy terve” – mondta akkor a fegyveres erőkért felelős parlamenti biztos – „és nem ő az egyetlen”. Sven B. biztos akart lenni abban, hogy Vlagyimir Putyin is mellette áll. Elismerte, hogy felvette a kapcsolatot az orosz elnökkel, de nem volt biztos benne, hogy üzenete eljutott-e hozzá. Elisabeth R-t, akit a mozgalomban „grófnőként” emlegetnek, állítólag szerepet szántak neki ebben az új kormányban” – írja a cikk.

A szerző megjegyzi, hogy vannak más monarchista csoportok, amelyek az országot egykor irányító Hohenzollern-dinasztia visszaállításáért lobbiznak. Az egyik, az Ewiger Bund, saját útleveleket készít 1914 előtti stílusban, amelyeket aztán a régi arisztokrata családok valamelyik tagjával próbálnak lepecsételni, hogy megszerezzék az elveszett császári Németország állampolgárságát. Sokan Friedrich Györgyöt, Poroszország hercegét, II. Vilmos dédunokáját tekintik az ország egyetlen legitim uralkodójának.

Egy német herceg, akinek nagyapja megpróbálta megölni Hitlert, most ellopott örökségét követeli

III. Friedrich zu Solms-Baruth herceget megkínozták és börtönbe vetették, miután részt vett a Valkűr-hadműveletben. Örökösei harminc éve próbálják visszaszerezni a vagyont, amit a nácik vettek el tőlük. 

„A német társadalom egyes elemei már régóta fogékonyak az ezotériára. A biodinamikus mezőgazdaságnak, amely olyan gyakorlatokat is magában foglalhat, mint például a kvarccal teli bikaszarvak elásása a termények mellett, Németországban van a legnagyobb követője. Sok egykori keletnémet még mindig úgy véli, hogy a HIV egy ember által létrehozott vírus, amely a Stasi és a KGB által az 1980-as években folytatott dezinformációs kampány eredménye. Más, alattomosabb elemek átvették az amerikai QAnon filozófiájának egyes részeit, és a Covid-összeesküvéseket egy titkos globális kormányról szóló elméletekkel keverik. Egyesek úgy vélik, hogy Donald Trump sorsa az, hogy felszabadítsa Németországot az állítólagos idegen megszállás alól, lehetővé téve a németek számára a parlamenti demokrácia eltörlését” – sorolja a cikk.

A szerző szerint a német kormány nem igazán tud mit kezdeni a csoporttal, de szerinte azzal is vannak problémák, ahogyan a német állam reagál a másként gondolkodókra.

„Az 1949-ben ratifikált alkotmány szerint tilos minden olyan kísérlet, amely az ország politikai kereteinek megváltoztatására irányul. A változatlan alkotmányt rögzítő úgynevezett „örökkévalósági klauzula” oda vezetett, hogy Köditz saját szocialista pártja a biztonsági szolgálatok nyomozása alá került.

Az AfD-t alkotmányellenes magatartás gyanújával figyelik. Az összeesküvéses gondolkodásra hajlamosak számára a politika szigorú ellenőrzése megerősíti az állammal kapcsolatos félelmeiket. Az elnyomás azzal a kockázattal jár, hogy a furcsából veszélyes lesz”

– zárja a cikk.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Borítókép: Wikimedia Commons

Polgárháborút akart kirobbantani Németországban egy 75 éves nyugdíjas tanárnő

A „terrornagyi” vezette csoport emberrablásokra és szabotázsakciókra készült.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.