Folytatódnak a tüntetések Iránban Mahsza Amini halála nyomán

Összecsaptak az iráni biztonsági erők és a gyászoló tömeg Mahsza Amini szülővárosában szerdán – erősítette meg az ISNA iráni félhivatalos hírügynökség a helyszíni beszámolókat.

A hírügynökség közlése szerint többen összecsaptak a rendőrökkel a Kurdisztán tartománybeli Szakkezben, de szétoszlatták őket.

A Hengav emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy a biztonsági erők könnygázt vetettek be, és tüzet nyitottak az emberekre. Szemtanúk szerint többeket őrizetbe vettek.

A zavargásokat követően a hatóságok biztonsági okokból blokkolták az internet-hozzáférést

– tette hozzá az ISNA.

Amini sírjánál mintegy tízezren gyűltek össze az Iránban hagyományos negyvennapos gyászidőszak vége alkalmából. A 22 éves nő szeptember közepén halt meg az erkölcsrendészet őrizetében – azért vették őrizetbe, mert „nem megfelelően” viselte a kötelező iszlám kendőt.

A rendvédelmi erők Teheránban is könnygázt vetettek be tüntető orvosok ellen. Az orvosok amiatt tiltakoztak, mert a biztonsági erők bevonultak azokba a kórházakba, ahol a tüntetések sebesültjeit is ellátják.

Szerdán diákok is tüntettek Teheránban és az ország más városaiban. A fővárosban sok üzlet zárva tartott. A tüntetők több helyen az iszlám köztársaság elleni jelszavakat skandáltak, és Ali Hameni legfőbb vallási és politikai vezető távozását követelték.

Az iráni igazságszolgáltatás szerdán bejelentette, hogy további háromszáz ember ellen emelt vádat, így meghaladta az ezret a tüntetésekkel kapcsolatban országszerte bűnvádi eljárás alá helyezettek száma.

Az Egyesült Államok azt jelentette be, hogy újabb szankciókat hoz iráni vezetők és cégek ellen a tüntetők elleni megtorlások és az internet-szolgáltatás szándékos zavarai miatt. Az amerikai külügy- és pénzminisztérium által közösen hozott büntetőintézkedések tizennégy magán- és három jogi személyre vonatkoznak

– jelentette be közleményében Antony Blinken külügyminiszter.

Az ENSZ emberi jogi jelentéstevői és más szakértők petíciójukban nemzetközi testület létrehozását szorgalmazták az iráni emberi jogok helyzetének a kivizsgálására, és kérték, hogy a kérdést rendkívüli ülésen tárgyalja meg a világszervezet Biztonsági Tanácsa. A felhívást támogatta mások mellett Javaid Rehman, az ENSZ iráni jelentéstevője, valamint a véleménynyilvánításért és szólásszabadságért felelős jelentéstevő, Irene Khan és az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának jelentéstevője, Mary Lawlor. Közös közleményükben elítélték az iráni biztonsági erők által Amini halála után elkövetett gyilkosságokat és elnyomást.

„Az Ukrajnát ért dróntámadások ízelítőt adnak abból, hogy Irán mit tehet velünk”

Benjamin Netanjahu a Fox Newsnak nyilatkozott az irániak jelentette fenyegetésről.