Kémvád: vizsgálódnak a Biden családba beférkőzött kínai titkárnő miatt

Hunter Biden egykori „kacér” titkárnője, „Jackie” Bao, akit kapcsolatba hoztak a kínai kormánnyal is, áll a Biden-család kiterjedt tengerentúli üzleti ügyleteivel foglalkozó új republikánus képviselőházi vizsgálat középpontjában.

James Comer republikánus képviselő a szerdán tájékoztatást követelt Christopher Wray FBI-igazgatótól a Biden család Baóval való kapcsolatairól.

Comer azt írta, hogy „a bizottság republikánus tagjai aggódnak amiatt, hogy Hunter Bident a Kínai Népköztársaság és a külföldi hírszerző szolgálatok kompromittálhatták„, jelezve, hogy valószínűleg ez lesz a vizsgálat egyik fő irányvonala, ha a republikánusok a november 8-i félidős választásokon a képviselőház visszaszerzésével visszaszerzik az idézési jogkört is.

A levél szerint Bao „a [kínai kormány] Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottságának dolgozott, amely „Kína makrogazdasági tervezéséért felelős”, és jóváhagy minden olyan nagyobb projektet, amely külföldi finanszírozásban részesül”, és ezért „kapcsolatban állt a Kínai Kommunista Párttal, a Biden-család előtti munkaadójával”.

„Miután beszivárgott a Biden családba, Bao hónapokkal a bejelentés előtt sürgette Huntert, hogy bátorítsa Joe Bident az elnökjelöltségre, majd Kínával kapcsolatos kampánytanácsokkal látta el a Biden családot”

– áll a levélben.

„A bizottság republikánusai által megszerzett dokumentumokban Hunter Biden a CEFC alapítóit és elnökét [Ye Jianming] partnereként, a CEFC alelnökét, Patrick Ho-t pedig ügyfeleként és „Kína k*basszott kémfőnökeként” emlegeti. Bao részt vett az amerikai energetikai vállalatokkal folytatott tárgyalásokon, és segített a pénzügyi tranzakciók végrehajtásában. Úgy tűnik, hogy Bao ténylegesen Hunter Biden neve alatt vezette a közös vállalatot” – folytatta Comer a levelét.

Egy 2017. májusi e-mail a Biden család és a CEFC partnerségével kapcsolatban úgy írta le a „nagyfiút”, hogy 10%-os részesedés jár neki. Két korábbi Hunter Biden munkatárs, Tony Bobulinski és James Gilliar Joe Bident azonosította a „nagyfiúként”, és Bobulinski azt állítja, hogy még ugyanabban a hónapban találkozott Joe Bidennel az üzlet miatt. Az elnök tagadta, hogy bármi pénzhez jutott volna fia tengerentúli üzleteiből, és azt állította, hogy soha nem is beszélt vele a vállalkozásokról.

„Ő egy nagyon vonzó lány. … Beszéltünk [Baóról] egy informátorral, és az informátor szerint több volt köztük, mint egyszerű üzleti kapcsolat, ha érti, mire gondolok”

– mondta Comer a Fox Newsnak adott interjújában a múlt hónapban.

Bár Bao és Hunter Biden kapcsolatának pontos természete nem tisztázott, mindenesetre az kiderült, hogy a nő egy e-mailt küldött Hunternek, hogy visszaadja a „kutyaláncos nyakláncát”, egy másik üzenetben pedig azt írta: „Az egyik újévi kívánságom az, hogy kevesebbet igyál… Mindent és mindenkit megteszek, hogy boldoggá tegyelek, hogy az alkoholtartalmú italok széles körben hitt mitikus stresszoldó hatása ne legyen ürügy a kényeztetésre!”.

Szorul a hurok: Az FBI-nak hála, hamarosan megpecsételődhet Hunter Biden sorsa

Ez most nem jött jól a demokratáknak.

Comer arra kérte Wrayt, hogy ossza meg, mit tud az FBI Baóról, és hogy Timothy Thibault volt FBI-szakértőnek, aki nemrég mondott le a Hunter Biden elleni bizonyítékok eltussolásának vádjai közepette, van-e köze az ügyhöz. Kért továbbá minden információt a Biden családot kompromittáló külföldi kémszervezetekről és a CEFC amerikai energetikai eszközök megvásárlására irányuló erőfeszítéseiről.

„2018 elején a Biden-CEFC vállalkozás félbeszakadt, amikor Bidenék kínai partnereit letartóztatták külföldi vezetők megvesztegetésének kísérlete és más gazdasági bűncselekmények miatt. Ennek ellenére Bao eltökéltnek tűnt, hogy a kezdeti kapcsolat felbomlása után is közel maradjon Biden politikai pályájához, ami a külföldi hírszerzési tevékenység jellemzője” – tette hozzá Comer a levelében.

„A Bao és Hunter Biden közötti kapcsolat – a bizottság republikánusai által megszerzett bizonyítékok alapján – úgy tűnik, hogy személyessé vált, és túllépte a szakmai minőséget”.

Comer azt írta, hogy „Bao azon erőfeszítései, hogy a CEFC vállalkozás összeomlása után is közel maradjon a Biden családhoz, komoly aggodalmakat vet fel Bao indítékaival és a Biden családdal kapcsolatos terveivel kapcsolatban”.

„Konkrétan, a KKP nyomást gyakorolt Baóra, hogy biztosítsa, hogy Bidenék továbbra is amerikai LNG-t adjanak el Kínának? Ha igen, akkor ez riasztó nemzetbiztonsági fenyegetést jelent” – írta Comer.

„Hogy még jobban behízelegje magát a Biden családnál, Bao érdeklődött Joe Biden elnöki ambíciói és stratégiája iránt.

Comer Wray-nek írt levele ahogy tehát látható főként Bao szerepére összpontosít. A republikánus képviselő korábban Baót Fang Fanghoz hasonlította, egy feltételezett kínai kémhez, aki állítólag elcsábította Eric Swalwell demokrata képviselőt, a képviselőház hírszerzési bizottságának tagját.

A The Post nem tudta elérni Baót, és Hunter Biden ügyvédje, Chris Clark sem válaszolt a megkeresésre.

Hunter és nagybátyja, James Biden 2017-ben és 2018-ban 4,8 millió dollárt kaszált a kínai kormánnyal kapcsolatban álló CEFC China Energyvel való üzletelésén.

A CEFC-üzlet csak egy volt a vállalkozások sorából, amelyekben a republikánusok igyekeznek jobban megérteni Joe Biden szerepét.

2013-ban Hunter Biden társalapítója volt a BHR Partners befektetési cégnek, mindössze 12 nappal azután, hogy elkísérte apját az Air Force Two fedélzetén egy hivatalos pekingi útra, ahol egy szálloda halljában bemutatta apját a BHR vezérigazgatójának, Jonathan Li-nek. Joe Biden később főiskolai ajánlóleveleket írt Li gyermekei számára. A BHR Partners befolyásos szerepet játszott egy 2016-os üzlet elősegítésében, amelyben egy kínai vállalat amerikai és kanadai vállalatoktól vásárolt meg egy kongói kobaltbányát.

Elferdített valóság — Hogyan temette el az amerikai média a Biden család kínos ügyeit?

A 2020-as választás előtt az amerikai média és a Big Tech eltemette a Biden család ügyleteiről szóló híreket, arra hivatkozva, hogy azok egy „orosz dezinformációs kampány részei”. Csakhogy kiderült: a hírek igazak voltak. Hajdú Tímea publicisztikája.