Nyilvánosságra hozták Salman Rushdie állapotát

Salman Rushdie író elvesztette a látását az egyik szemére és a mozgásképességét az egyik kezére, miután brutálisan leszúrták egy New York-i előadás közben – közölte ügynöke.

A 75 éves írót többször megszúrták, amikor augusztus 12-én a Chautauqua Intézetben a művészi szabadságról tartott előadást – írja a Daily Mail.

Rushdie-t sürgősségi műtétnek kellett alávetni, miután szúrt sebeket ejtett a nyakán és a hasán, szúrt sebeket a jobb szemén és a mellkasán, valamint egy vágást a jobb combján.

Akkor még nem volt világos, hogy Rushdie túléli-e a támadást,

a 24 éves Hadi Matar, akit a támadással vádoltak, egy börtöninterjúban azt mondta, hogy „meglepődött”, hogy az író életben maradt.

Most Andrew Wylie ügynök az El País című spanyol napilapnak adott interjújában először árulta el, hogy milyen súlyosak Rushdie sérülései.

A sebei mélyek voltak. Az egyik szemére elvesztette a látását. Három súlyos nyaksérülést szenvedett, és az egyik keze mozgásképtelenné vált, mert az idegeket elvágták a szúrt sebek” – mondta Wylie. „És további 15 sérülést szenvedett a mellkasán és a törzsén. Szóval brutális támadás volt.

Az ügynök nem kívánt nyilatkozni arról, hogy ügyfele még mindig kórházban van-e, de hozzátette: „Rushdie túl fogja élni„.

Wylie elmondta, hogy korábban már beszélt Rushdie-val a merénylet lehetőségéről.

Azt mondta: „A legfőbb veszély, amivel annyi évvel a fatva elrendelése után szembesült, az, hogy egy véletlenszerű személy a semmiből előbukkan, és megtámadja [őt]”.

‘Szóval, ez ellen nem lehet védekezni, mert teljesen váratlan és logikátlan. Olyan volt, mint John Lennon[ meggyilkolása].’

Rushdie néhány nappal a merénylet előtt egy interjúban még arról beszélt, hogy az élete „újra nagyon normális” a bujkálás és a halálos fenyegetések évei után.

Az író ellen az iráni legfelsőbb vezető azután rendelt el fatvát, hogy kiadta Sátáni versek című könyvét. Ez 1989-ben történt.

Fotó: EPA/JL CEREIJIDO 

A hitetlenek nem hallgatnak

„A Nyugat és az iszlamizmus teljesen összeegyeztethetetlen. Minél hamarabb felismerjük, hogy semmi sem fogja megnyugtatni a fanatikusokat, annál jobban tudunk szembeszállni velük.”