A Tulsi Gabbard sztori — így lett demokraták üdvöskéjéből az ellenségük

A Neokohn szerkesztője

 

A demokrata párt reménysége volt: az amerikai hadsereg veteránja, egy ügyes szónok, akit kedvel a kamera, ő volt az első hindu képviselő az amerikai kongresszusban. Most mégis bejelentette, hogy kilép a pártból. Egyesek már Trump alelnökeként vizionálják, és Tulsi Gabbardban valóban megvan a potenciál, hogy felfordulást okozzon az amerikai politikában, kérdés jó vagy rossz értelemben. Hajdú Tímea írása. 

Az Egyesült Államokban is elérkezett a politikai hontalanság kora. Az amerikaiak közül egyre többen vannak, akik nem kötődnek egyik párthoz sem, miközben a politikai élet egyre polarizáltabb. Egy 2021-es Gallup felmérés szerint az amerikaiak 42%-a politikailag függetlenként azonosítja magát, míg 29% demokrataként, 27% pedig republikánusként.

Tulsi Gabbard, aki 2021-ig volt a demokrata párt kongresszusi képviselője, akit a néhány évvel korábban róla írt portrék általában a párt jövőjeként jellemeztek. Októberben bejelentette, hogy kilép a demokrata pártból. A lépés nem volt teljesen előzmény nélküli; 2016-ban komoly összecsapása volt a párt vezetésével, amiért Hillary Clinton helyett Bernie Sanderst támogatta. Gyakran nyilatkozott a Fox News műsoraiban, ami miatt szintén sok kritikát kapott. 2020-ban indult az elnökjelöltségért, és egy vitán egy jól célzott támadással véget vetett Kamala Harris elnök-jelölti reményeinek. Gabbard hangos környezetvédő, aki olyan törvénytervezetet mutatott be, amely teljesen megszüntetné a fosszilis energiahordozók használatát. Gazdaságilag baloldali, aki ingyenes állami főiskolai oktatást szeretne, és ellenzi Amerika világrendőr szerepét.

Nem maradhatok tovább tagja a jelenlegi demokrata pártnak, amit teljesen egy elitista, háborús uszítókból álló szövetség ural. Az irányát pedig gyáva wokeizmus határozza meg, amely megoszt minket, és faji kérdéssé tesz minden ügyet. Fehér-ellenes rasszizmust éltet, és aktívan azon dolgozik, hogy aláássa az Isten-adta jogainkat, melyek az alkotmányban vannak rögzítve

mondta Tulsi Gabbard a bejelentésében, hogy hivatalosan is kilép a demokrata pártból.

A bejelentés után azonnal elkezdődtek a spekulációk, hogy Gabbard csatlakozik-e a republikánusokhoz, sőt olyan ötlet is felmerült, hogy Trump alelnök jelöltje lehetne. Az utóbbi nem tűnik valószínűnek, mert Gabbard valójában kevés kérdésben ért egyet Trump szavazóival. A kilépése sokkal inkább reflektálja a demokrata párt állapotát, mint azt, hogy a politikus konzervatív irányba indult volna.

A marihuána legalizálásáért dolgozó csoport eseményén tart beszédet Tulsi Gabbard. Fotó: Wikimedia commons

A tökéletes demokrata

Tulsi Gabbard identitáspolitikai szempontból tökéletes kellett volna legyen a demokratáknak: Amerikai Szamoán született, európai és szamoai felmenőkkel egyaránt rendelkezik és hindu vallású. Kisgyerek volt, mikor a családja Hawaiira költözött. Tulsit szülei hindu vallásban nevelték fel a Science of Identity Foundation elnevezésű csoportban, amely kombinálja a jóga, a Krisna, és a vaisnavizmus tanításait. Gabbard továbbra is gyakorló hindu, és első, valamint jelenlegi férje is a csoporthoz tartozik. Hindu vallása valószínűleg egy olyan aspektus, ami a keresztény konzervatív szavazókban bizalmatlanságot ébreszt, akik már Mitt Romney mormonizmusával sem tudtak mit kezdeni.

Gabbard fiatalon döntött a politikai karrier mellett, mindössze 21 évesen beválasztották Hawaii állam képviselőházába.

Ekkor még bizonyos témákban konzervatív nézeteket vallott, például ellenezte a melegházasságot, ezért a nézetéért évekkel később nem győzött elégszer bocsánatot kérni.

2003-ban belépett a hawaii nemzeti gárdába és egy évvel később Irakba küldték 12 hónapos bevetésre. Komoly katonai karriert tudhat magának, Irak után tisztképzőt végzett, és Kuvaitba küldték bevetésre. 2015-ben őrnaggyá léptették elő. Gabbard jelenleg egy kaliforniai tartalékos egység tagja.

Gabbard az indiai miniszterelnökkel találkozik.

2012-ben úgy döntött szövetségi szinten is szerencsét próbál és mindössze 31 évesen indult Hawaii állam második körzetének a kongresszusi képviselőségéért, és meglepetésre megnyerte a jelölést majd a képviselőséget is. Elmondása szerint mind a bevonulása, mind a politikusi pálya választása abból a vágyból fakadt, hogy szolgálja a nemzetét. Később egy interjúban elmondta Joe Rogannek, hogy már az első képviselői napja csalódást jelentett neki, mert azonnal látszott mennyire külön mozognak a két párt tagjai, mennyire nincs párbeszéd. Valamint az is hamar nyilvánvalóvá vált számára, hogy nem támogatják, hogy összeálljon republikánusokkal a neki és szavazóinak fontos ügyekben, amennyiben ezzel szembe megy a párt érdekeivel.

A kívülálló

Tulsi Gabbard szép lassan a párt üdvöskéje lett, megválasztották a párt alelnökévé. Azonban az első jelentős törés a 2016-os választáskor történt. Ekkor ugyanis lemondott a Demokrata Nemzeti Bizottság alelnöki tisztségéről, hogy Bernie Sanders-t támogathassa Hillary Clintonnal szemben. Mint később kiderült a Wikileaks által kiszivárogtatott belső levelezésből: a demokrata párt vezetése mindent megtett, hogy Clinton javára dőljön el a verseny. A politikus döntésével szembeszegült a párt elitjével. Hillary Clinton ezt nem felejtette el és 2019-ben mikor Gabbard elindult a demokrata elnöki jelölésért Clinton a hawaii politikust „Oroszország kedvenc jelöltjének” és az „oroszok eszközének” nevezte. Erre válaszul a politikus Hillary Clintont a „háborúskodás királynőjének” és korruptnak nevezte.

Az orosz vádak abból adódtak, hogy Gabbard hangos hirdetője az „örökké tartó háborúk” befejezésének, amelyekről szóló megszólalásait az orosz média gyakran szemlézte.

2016 után Gabbard egyre többször jelent meg a republikánus sajtóban, ami miatt elmondása szerint ferde szemmel néztek rá, és egyre inkább kívülállóvá kezdett válni.

Tulsi Gabbard a Kongresszusban.

A pártból való kilépése után sokan külpolitikájára mutogattak indokként. S valóban Tulsi Gabbard meglehetősen egyedi külpolitikai nézeteket vall.

Egyrészt ellenzi az amerikai katonai beavatkozást, másrészt szerinte kompromisszum köthető olyan autoriter rezsimekkel, akik hasznosak lehetnek a terror elleni harcban.

Egyiptom esetében hasonlóan gondolkodik az amerikai külpolitikai vezetés egy része, viszont Gabbard Szíriával kapcsolatban is hasonló álláspontot próbált képviselni, amivel kínos helyzetbe hozta magát. Pozitívan tüntette fel az oroszok szíriai szerepvállalását, és még látogatást is tett Aszadnál. Ez azonban olyan egyéni akció volt, amellyel csak ártott magának, mert ugyan elmondása szerint a „szíriaiakon szeretett volna segíteni”, de csak annyit ért el vele, hogy Aszad apologétának lett nyilvánítva, és minden interjújában arra kérték, hogy ítélje el a diktátort.

A fiatal politikus ezek után lépett be a 2020-as demokrata versenybe. Bár online népszerű volt, ez nem tudott szavazatokká átalakulni. Egyetlen komoly sikere az volt, hogy Kamala Harrist kiütötte a versenyből miután rámutatott, hogy Harris milyen kétségbevonható dolgokat tett államügyészként. Például emlékeztetett, hogy Harris tömegével ítélt el embereket füvezésért, majd egy interjúban nevetett, mikor megkérdezték, hogy szívott-e valaha. Biden alelnöke köpni-nyelni nem tudott és a pillanat népszerűvé tette Gabbardot. Az elnökjelöltségre azonban így se volt esélye, és nézete szerint a pártjában mindent megtettek, hogy hátráltassák őt.

THROWBACK: Tulsi Gabbard ENDS Kamala Harris’ Bid for President in 4 Minutes Flat

Remember when Tulsi Gabbard single-handedly ended Kamala Harris’ bid for president?

Bár támogatta Biden jelölését, Gabbard sok kritikát fogalmazott meg vele szemben, amit szintén nem fogadtak jól a pártban. Gabbard szinte minden szempontból progresszív: támogatja az abortuszt, az LMBT-ügyeket, a marihuána legalizálását stb. Mégis támogatta Florida kormányzójának a törvényét, ami betiltotta, hogy óvodás kortól egészen harmadik osztályig a tanároknak szexualitásról és genderről beszéljenek az osztályteremben.

Gabbard hangos ellenzője a „woke” kultúrának, amely ellen rendszeresen felszólalt. Ezzel azonban szintén szembe ment a jelenlegi pártvezetéssel.

A bejelentése után, hogy kilép a demokrata pártból hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem valószínű, hogy a republikánusok tárt karokkal várnák. Bár bizonyos kérdéseben van egyetértés, gazdaságilag nem illik a piacpárti, adócsökkentő republikánusok közé. Külpolitikailag pedig csak a konzervatívok kicsiny háború-ellenes csoportja ért vele egyet. Gabbard ugyanis nagyon határozott nézeteket vall az ukrajnai háborúval kapcsolatban, ami szembe megy a republikánus vezetés nézőpontjával. Október 18-án például azt írta Twitteren: „Biden és Zelenszkij visszautasították, hogy egyáltalán beszéljenek Putyinnal/Oroszországgal, annak érdekében, hogy elkerüljük a nukleáris háborút. Ha Kennedy hozzájuk hasonlóan nem lett volna hajlandó beszélni Hruscsovval a Kubai-rakétaválság idején, akkor Amerika és a világ egy nukleáris holokausztban pusztult volna el.” Határozottan ellenzi Ukrajna felfegyverzését, amelyet azonban a republikánus párt többsége is megszavazott.

Másrészt ugyan Gabbard kiáll a woke kultúra ellen, de például a foszilis energiahordozók teljes kivezetését támogatja, amivel a republikánus szavazók jelentős része nem ért egyet. Így marad a független státusz és a Fox News szereplések, valamint saját podcastje. Már most több republikánus kampányát támogatja, de ha csatlakozna a párthoz, sok nézetét fel kellene adnia.

Ma az Egyesült Államokban független politikusnak lenni szinte lehetetlen, a rendszer túlságosan a két párti jelölteknek van kitalálva.

Tulsi Gabbard egy színes figura volt a demokrata párt progresszív harcosai és öregedő elitje mellett. Hogy milyen politikai jövője lehet, az kérdéses, mert egyik pártba sem illik, s sokszínű, helyenként ellentmondásos nézetei nem biztos, hogy vonzók lennének a szélesebb amerikai tömegeknek.

„Lehet, hogy polgárháború felé tartunk” – Heather Mac Donald a Neokohnnak

Az amerikai politikai kommentátor lapunknak elmondta, hogy miért nem működnek a „sokszínűségi” politikák, és miért probléma az egyetemek „elnőiesedése”. Hajdú Tímea interjúja.