Netanjahu: Nem hiszem, hogy Trump antiszemita lenne

Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Donald Trump volt amerikai elnök antiszemita, napokkal azután, hogy az bírálta az amerikai zsidókat, és azt állította, hogy nem értékeli őket az, amit ő tett Izraelért – jelenti az Arutz7.

Netanjahu az új könyvét népszerűsítő interjúban az MSNBC-nek adott interjúban azt mondta Trumpról:

„Van egy zsidó veje, és a lánya áttért a zsidóságra. Gyermekei és unokái zsidóként nevelkednek. Szóval nem hiszem, hogy így van”.

Netanjahu azt mondta, szerinte Trump megjegyzései arról szóltak, hogy úgy érzi, az amerikai zsidók nem becsülik meg az Izraelnek nyújtott példátlan támogatásáért.

„Azt hiszem, ez a frusztrációját tükrözi, ami sok politikussal megtörténik, amikor úgy érzik, hogy nem kapják meg a megérdemelt elismerést azokért a dolgokért, amelyeket tettek. Egyébként meg kell mondanom, hogy én sem vagyok kivétel”

– mondta.

Netanjahu megjegyezte azonban, hogy Trump megjegyzéseiben „egyfajta rövidlátás mutatkozik az amerikai zsidók megítélésében”.

„Az amerikai zsidók nagy többsége melegen támogatja Izraelt, csak mindössze néhányan – különösen a baloldali, radikális, progresszív oldalon – nem. De a Demokrata Párt nagy többsége igenis támogatja”

– fogalmazott Netanjahu.

Trump a Truth Social nevű applikációjában vasárnap azt írta:

„Egyetlen elnök sem tett többet Izraelért, mint én. Kissé meglepő módon azonban a mi csodálatos evangélikusaink ezt sokkal jobban értékelik, mint a zsidó vallású emberek, különösen azok, akik az Egyesült Államokban élnek”.

„Az Izraelben élők azonban más tészta – Ott a legmagasabb a támogatottságom a világon, Izraelben könnyen lehetnék miniszterelnök! Az amerikai zsidóknak össze kell szedniük magukat, és meg kell becsülniük azt, ami Izraelben van – Mielőtt túl késő lesz!”

– tette hozzá Trump.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára később reagált Trumpra, és azt mondta:

„Donald Trump megjegyzései antiszemiták és sértőek voltak, mind a zsidók, mind izraeli szövetségeseink számára. Ki kell gyomlálnunk az antiszemitizmust mindenhol, ahol az felüti csúnya fejét. Ezt ki kell mondanunk”.

„Donald Trump évek óta szélsőséges és antiszemita figurákkal szövetkezik” – tette hozzá Jean-Pierre.

„Ami Izraelt illeti, a kapcsolatunk sziklaszilárd, és közös értékeken és érdekeken alapul. Donald Trump nyilvánvalóan ezt sem érti”.

Netanjahu kínos részleteket osztott meg új könyvében Donald Trumpról

A volt izraeli miniszterelnök hamarosan megjelenő memoárjában kendőzetlenül mesél amerikai kollégájáról.