Netanjahu kínos részleteket osztott meg új könyvében Donald Trumpról

Emlékirataiban Netanjahu azt írja, hogy golfhasonlatokkal és vizuális eszközökkel próbálta Izrael oldalára állítani a volt amerikai elnököt.

Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök a hamarosan megjelenő könyvében elárulta, hogy golfmetaforákat és egyszerű vizuális segédeszközöket használt, hogy meggyőzze Donald Trump akkori amerikai elnököt az Izrael és az arab államok közötti regionális békére való törekvésről, és hogy ellensúlyozza a Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóságról alkotott pozitív első benyomását.

A könyvből részletek derülnek ki a volt miniszterelnök és az egykori elnök kapcsolatáról, amíg párhuzamosan voltak hivatalban, 2017 és 2021 között.

A Guardian szerint Netanjahu olyan politikai sikerekkel büszkélkedik Trump hivatali ideje alatt, mint például az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetése, Izrael szuverenitásának elismerése a Golán-fennsík felett, valamint Washington kilépése a 2015-ös iráni atomalkuból.

Kerüli az amerikai politika tárgyalását, Trump választási vereségének tagadását és a január 6-i Capitoliumi zavargásokat.

Egy alkalommal 2017-ben, amikor Trump találkozott az akkori elnökkel, Reuven Rivlinnel, az amerikai vezető

„elpofázta, hogy Bibi nem akar békét”

– idézte fel Netanjahu a könyvben.

Netanjahu szerint Izrael akkori amerikai nagykövete, Ron Dermer „elképedt” Trump értékelésén.

Netanjahu miniszterelnöksége alatt eltökélten háttérbe akarta szorítani a palesztin kérdést, miközben a szomszédos arab államokkal való békére törekedett, és a könyvben azt írta, hogy csalódott Trump „palesztinokkal kapcsolatos fixációja” miatt.

2020 szeptemberében Izrael aláírta az Egyesült Államok közvetítésével létrejött Ábrahám-egyezményt Bahreinnel és az Egyesült Arab Emírségekkel, normalizálva a kapcsolatokat a két állammal.

Hogy meggyőzze Trumpot arról, hogy a palesztinokkal való béke nem megvalósítható, Netanjahu elmondta, hogy diákat készített Trumpnak, amelyeken térképek mutatták a Tel-Avivtól az 1967-es határvonalak távolságát, „ahová a palesztinok azt követelték, hogy vonuljunk vissza”.

„A térképen jelezve volt a Trump-torony és a George Washington híd távolsága egymástól. A távolság – légvonalban alig több mint hat mérföld – azonos volt [a Tel-Aviv és az 1967-es határvonalak távolságával]”

– írta Netanjahu.

Trump a széles körben elterjedt hírek szerint könnyen emészthető formátumban szerette az információkat kapni, és úgy tűnik, Netanjahu is elfogadta ezt a megközelítést.

Trump izraeli területeket ajánlott fel a jordán királynak?

Egy új könyv állításai szerint Abdullah király „azt hitte, hogy szívrohamot kap”, amikor meghallotta Trump javaslatát.

Netanjahu felidézte, hogy miniszterelnökként ő és az akkori izraeli amerikai nagykövet, David Friedman videoklipeket mutattak Trumpnak Abbászról, amelyeken kétszínűnek ábrázolták őt, aki angolul a békét hirdeti, miközben arabul dicséri a terroristákat.

„Láttam, hogy a videó legalább egy pillanatra beakadt Trumpnál”

– írta Netanjahu.

„Hűha”

– mondta Trump.

„Ez ugyanaz a fickó, akivel most találkoztam Washingtonban? Olyan kedves, békés fickónak tűnt”

– tette hozzá az amerikai elnök.

Netanjahu arról is beszámol, hogy milyen erőfeszítéseket tett Trump meggyőzésére, hogy lépjen ki az iráni megállapodásból. Leírja a Moszad akcióját egy teheráni raktárban, ahonnan „hatalmas mennyiségű anyag” került elő.

Amikor Netanjahu 2018. március 5-én a Fehér Házban lejátszott Trumpnak egy rövid videót, amely bemutatta, mit találtak az izraeli ügynökök, az elnök az Ovális Irodában lévő többi magas rangú tisztviselőre mutatott, és azt mondta:

„Talán ezt látniuk kell. Nekem nem kellett. Én már eldöntöttem, hogy kilépek a megállapodásból”.

Trump 2020-ban nem Netanjahut, hanem Ganzot támogatta volna a választásokon

Újabb részletek láttak napvilágot Jared Kushner hamarosan megjelenő könyvéből, mely fényt derít Trump és Netanjahu, korántsem felhőtlen viszonyára.