Trump 2020-ban nem Netanjahut, hanem Ganzot támogatta volna a választásokon

Az Egyesült Államok volt elnöke, Donald Trump a 2020 márciusában tartott választások előtt a Kék-Fehér párt elnökét, Benny Gantzot akarta nyilvánosan támogatni a miniszterelnöki posztra, derül ki Trump veje, Jared Kushner új könyvéből, mely augusztus 23-án jelenik meg — írja a Walla híroldalra hivatkozva az ujkelet.live. Kushner akkoriban az amerikai elnök vezető tanácsadójaként dolgozott.

Kushner szavai jelzik, hogy milyen rossz volt akkoriban Trump és Benjamin Netanjahu viszonya, és mennyire lelkesedett az amerikai elnök Netanjahu politikai ellenfeléért, Gantzért a 2020. január 27-i találkozójukat követően, melyre az izraeli-palesztin konfliktus megoldását célzó terv bemutatása előtt került sor.

Kushner azt írja könyvében, hogy ennek hátterében Netanjahu Fehér Házban, 2020. január 28-án tartott „Az évszázad megállapodása” bemutató ünnepségén mondott beszédet állt, amely során bejelentette, hogy előmozdítja a Jordán-völgy valamint Júdea és Szamária telepeinek annektálását, amit Kushner szerint Trump elnök nem hagyott jóvá.

Trump vezető tanácsadója megjegyezte, hogy a Fehér Házban tartott ceremónia előtt kifejezetten arra kérte Izrael washingtoni nagykövetét, Ron Dermert, hogy Netanjahu rövid beszédet tartson, és emelkedjen felül a politikán.

,,Mind a beszéd tartalma, mind a stílusa rossz irányt vett. Nem volt felhívás a palesztinokkal való megbékélésre. Ez egy választási kampánybeszéd volt az otthoni választóinak, és elferdítve mutatta be a programunkat”

– írta Kushner.

Kushner kényelmetlenül érezte magát az arab nagykövetekkel szemben, akik azért jöttek el a ceremóniára, hogy kifejezzék támogatásukat Trump terve mellett, és hallaniuk kellett, ahogy Netanjahu az annektálásról beszél.

,,Megígértem nekik, hogy kiegyensúlyozott terv lesz, mindkét oldalon kompromisszumokkal, és egyáltalán nem az a megállapodás, amit Bibi leírt a beszédében.”

Kushner elmondása szerint, amikor a ceremónia véget ért, az elnökkel visszasétált az Ovális Irodába, Trump pedig csalódottságát fejezte ki Netanjahu iránt. ,,Bibi választási beszédet mondott, mocskosnak érzem magam” – mondta Trump Kushner szerint.

Trump vezető tanácsadója szerint az amerikai elnök Gantzcal előző nap lezajlott találkozója után méltatta a volt vezérkari főnököt, és azt mondta, hogy nagyon kedveli.

Kushner szerint Trump nem sokkal a 2020 márciusi izraeli választások előtt megkérdezte tőle, tegyen-e szokatlan lépést, és nyilvánosan támogassa-e Benny Gantz miniszterelnök-jelöltségét.

A Fehér Ház egyik volt magas rangú tisztviselője a Wallának azt nyilatkozta, hogy Kushner és Avi Berkowitz amerikai megbízott azt tanácsolta Trumpnak, hogy ne avatkozzon bele az izraeli választásokba.

A volt elnök tavaly áprilisban és júliusban két interjút adott a szállás Barak Ravidnak a „Trump békéje: Az Ábrahám-egyezmény és a Közel-Kelet átformálása” című új könyvéhez.

Trump többször is kritizálta Netanjahut a könyv kapcsán adott két interjú során. Ravid szerint, a volt elnök számára az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor Netanjahu gratulált Biden megválasztott elnök választási győzelméhez, miközben Trump még mindig vitatta az eredményt.

Belpolitikai okokból Trump és Netanjahu is azt a képet közvetítette, hogy szorosan együttműködnek a kulcsfontosságú kérdésekben. De elnöksége végére Trump arra a következtetésre jutott, hogy Netanjahu nem igazán akar békét a palesztinokkal, és csak felhasználja Irán ellen.

Trump továbbá úgy érezte, hogy segített Netanjahu politikai túlélésében, de nem kapott viszonzást érte. Kifejezetten dühösen nyilatkozott a videóról, amelyben Netanjahu gratulált Bidennek.

„Kedveltem Bibit. Még mindig kedvelem Bibit. De szeretem a hűséget is. Bibi volt az első, aki gratulált Bidennek. És nem csak gratulált neki, hanem azt rögzítette is”

– mondta Trump, Netanjahu becenevét használva.

,,Azóta nem beszéltem vele” – mondta Trump a volt izraeli miniszterelnökről. ,,Basz@djon meg”.

Trump azt tervezi, hogy 2024-ben indul az Egyesült Államok elnöki posztjáért. Június végén a Newsmax-nak adott interjújában Trump elmondta, hogy csalódott Netanjahuban, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy támogassa őt, ha a volt miniszterelnök indul az újraválasztásáért.

Jared Kushner: Trump majdnem meggondolta a nagykövetség Jeruzsálembe helyezését

A volt elnök megkérdőjelezte a döntését, miután Netanjahu nem reagált elég lelkesen – áll Kushner megjelenő memoárjában.