Jared Kushner: Trump majdnem meggondolta a nagykövetség Jeruzsálembe helyezését

A Trump-kormányzat döntése az amerikai nagykövetség Izrael fővárosába, Jeruzsálembe való áthelyezéséről majdnem elvetésre került, mert Benjamin Netanjahu akkori miniszterelnök közömbös volt a lépés iránt – írta Jared Kushner hamarosan megjelenő memoárjában – írja a Jerusalem Post. 

Új könyvében Donald Trump volt amerikai elnök főtanácsadója elmesél egy 2017-es telefonbeszélgetést, amelyben Trump azt mondta Netanjahunak, hogy ” te is a probléma része vagy”, miután nem túl lelkes választ kapott a nagykövetség áthelyezésének hírére.

„Trump elkezdte megkérdőjelezni a döntését” – írta állítólag a volt elnök veje a készülő Breaking History című könyvében: A White House Memoir című, augusztus 23-án megjelenő könyvében.

Kushner szerint Trump dühös volt, miután Bibi azt mondta neki, hogy „ha úgy döntesz, hogy [az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költözteted], támogatni foglak”, és kevésbé közömbös megközelítést várt az akkori miniszterelnöktől.

Kushner felidézte, hogy Trump először azt hitte, Netanjahu nem teljesen érti a követség áthelyezésének következményeit, amelynek következtében az Egyesült Államok hivatalosan is elismerné Izrael fővárosát. „Bibi a vártnál kevésbé lelkesen reagált” – folytatta Kushner.

„Látszott, hogy Trump frusztrált” – írta. A Kushner által elbeszélt feszült telefonbeszélgetés 2017. december 5-én kelt, egy nappal azelőtt, hogy az elnök megtette a lépést.

Kushner megosztott egy másik példát is a korábbi vezetők közötti feszültségről. A volt elnök 2017-es izraeli látogatása során Netanjahu „három órán át ébren tartotta őt, és a vacsora alatt a fülembe beszélt” – mondta Trump Kushnernek.

„Gyönyörű volt, de minden alkalommal, amikor azt hittem, hogy az étkezés véget ér, egy újabb fogás következett” – mondta állítólag Trump. A könyvben Kushner tréfásan hozzátette, hogy Netanjahunak „jobban kellett volna ismernie a közönségét”, és „egyszerűen fel kellett volna szolgálnia neki egy hamburgert, és hagynia kellett volna, hogy a szállodába menjen pihenni”.

Mióta a két vezető 2021-ben távozott hivatalából, több részlet is napvilágot látott az egykor erősnek tartott személyes kapcsolatukról.

Trump decemberben egy sor megjegyzésben azzal vádolta Netanjahut, hogy megtévesztette őt és kormányát a palesztinokkal való békemegállapodásra irányuló őszinteségével kapcsolatban.

Az elnök azzal is megvádolta a miniszterelnököt, hogy „az elsők között” gratulált Joe Biden amerikai elnöknek a 2020. novemberi választási győzelméhez.

Trump veje kidobta az izraeli nagykövetet az irodájából

Jared Kushner memoárjában Donald Trump elnökjelölti kampányainak kulisszák mögötti történéseit, valamint saját kormányzati munkáját foglalja össze.