Trump izraeli területeket ajánlott fel a jordán királynak?

Egy új könyv állításai szerint a volt elnök 2018-ban felajánlotta Júdea és Szamáriát Jordániának.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban Júdea és Szamária (Ciszjordánia) teljes ellenőrzését ajánlotta fel Jordániának – jelentette csütörtök kora reggel a The Washington Post.

A The Divider: Trump in the White House 2017-2021 című, a Trump-kormányzatról szóló, hamarosan megjelenő könyvből idézett a lap, amelyet Peter Baker, a New York Times és Susan Glasser, a New Yorker munkatársa írt.

Arról nem esett szó a cikkben, hogy Izraelnek és Benjámin Netanjahu akkori miniszterelnöknek volt-e tudomása Trump ajánlatáról.

Egy amerikai barátjával folytatott beszélgetésben a jordániai király azt mondta, hogy „azt hitte, szívrohamot kap”, amikor a volt amerikai elnök ismertette vele az ajánlatot.

„Nem kaptam levegőt”

– idézte a király szavait a könyv.

Trump állítólag úgy gondolta, hogy „szívességet tesz a jordániai királynak”.

Jordánia 1948-tól uralkodott Júdea és Szamária (Ciszjordánia) felett, amíg az izraeli erők el nem foglalták a területet az 1967-es hatnapos háborúban.

Palesztin Hásemita Királyság? Netanjahu megtörte a csendet

Netanjahu először reagált a szaúdi béketervre, melynek megvalósítása olyan sorsfordító fejlemény lenne, amely véget vethetne a 100 éves zsidó-arab konfliktusnak.