Trump szerint könnyedén miniszterelnök lehetne Izraelben

Donald Trump volt amerikai elnök vasárnap az amerikai zsidókat ostorozta, felszólította őket, hogy „szedjék össze magukat”, és azzal vádolta őket, hogy nem értékelik eléggé az Izraelnek nyújtott támogatását, miközben azt állította, hogy annyira népszerű az izraeliek körében, hogy ott „könnyen” miniszterelnökké lehetne választani.

A Truth Social nevű közösségi médiaplatformján közzétett nyilatkozatában Trump azzal érvelt, hogy

„egyetlen elnök sem tett többet Izraelért”,

és csodálkozott, hogy

„csodálatos evangéliumi keresztényeink miért értékelik ezt sokkal jobban, mint a zsidó vallású emberek, különösen az Egyesült Államokban élők”.

A volt elnök – aki Jeruzsálembe költöztette az amerikai nagykövetséget, elismerte Izrael szuverenitását a Golán-fennsíkon, és közvetített az Ábrahámi Egyezményben Izrael és a térségbeli államok között – azt mondta, hogy Izraelben „más a helyzet”, és hogy ott „a világon a legmagasabb népszerűségi arányt élvezi”, és odáig ment, hogy „könnyen lehetne miniszterelnök”.

Trump felszólította az amerikai zsidókat, hogy „szedjék össze magukat, és értékeljék azt, ami Izraelben van – mielőtt túl késő lenne”.

Nem fejtette ki részletesebben, hogy túl későn mi lesz szerinte.

Trump gyakran ostorozta az amerikai zsidókat a hála és a támogatás vélt hiánya miatt, és gyakran összemosta az izraeli érdekeket az amerikai zsidókéval.

Netanjahu kínos részleteket osztott meg új könyvében Donald Trumpról

A volt izraeli miniszterelnök hamarosan megjelenő memoárjában kendőzetlenül mesél amerikai kollégájáról.

Az Izraeli Demokrácia Intézet 2020 novemberében végzett közvélemény-kutatása szerint

az izraeli zsidók 70 százaléka úgy vélte, hogy Trump győzelme Joe Bidennel szemben az amerikai elnökválasztáson előnyösebb lenne az izraeli érdekek szempontjából.

Bár sok amerikai zsidó általában véve támogatja Izraelt, következetesen elutasítják a zsidó állam iránti kettős lojalitás vádját, amelyet jellemzően antiszemita álhírnek tartanak.

„Az amerikai zsidók 2020-ban „összeszedték magukat”, amikor 77%-uk támogatta Bident. Ez nem fog változni, mert a zsidók Trumpot és a MAGA jelölteket szélsőségesen elkötelezett fenyegetésnek tekintik a biztonságunkra, demokráciánkra és értékeinkre nézve, ahogy azt ez az antiszemita kiáltvány megtestesíti”

– tweetelte Halie Soifer, az Amerikai Zsidó Demokrata Tanács vezetője.

„Ennek semmi köze Izraelhez.”

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga vezérigazgatója szintén elítélte Trump szavait.

„Nincs szükségünk arra, hogy az egykori elnök, aki szélsőségesek és antiszemiták kegyeit keresi, kioktasson minket az USA és Izrael kapcsolatáról. Ez nem egy quid-pro-quo-ról szól, hanem közös értékeken és biztonsági érdekeken nyugszik. Ez a „zsidóbeszéd” sértő és undorító”

– mondta.

Trump: Az amerikai zsidók nem szeretik eléggé Izraelt

„Megoldottam a (Golán) fennsíkot, Jeruzsálemet és Iránt. Úgy tudom a zsidó szavazatok csak 25%-t kaptam. Ennek semmi értelme.”

Egy decemberi interjúban Trump azzal vádolta az amerikai zsidókat, hogy nem szeretik eléggé Izraelt, és hogy hálátlanok mindazért, amit Izraelért tett.

„Vannak olyan emberek ebben az országban, akik zsidók, akik már nem szeretik Izraelt. Megmondom nektek, az evangéliumi keresztények jobban szeretik Izraelt, mint a zsidók ebben az országban”

– mondta akkor.

Azzal is vádolta, hogy Izraelnek korábban „abszolút hatalma volt a kongresszus felett”. Azt mondta, hogy ma ez „pontosan az ellenkezője”, és ujjal mutatott Barack Obama korábbi elnökre és Biden jelenlegi elnökre, amiért megrendezték a nyilvánvaló hatalomváltást.

Megjegyzései dühös visszhangot váltottak ki, neves zsidó szervezetek antiszemita toposzok használatával vádolták.

„Az Izrael iránti korábbi támogatás nem hatalmazza fel arra, hogy radioaktív antiszemita toposzokkal kereskedjen – vagy alaptalan következtetésekkel házaljon az amerikai zsidókat Izraelhez kötő, elszakíthatatlan kötelékekről. Elég!”

– olvasható az Amerikai Zsidó Bizottság által közzétett tweetben.

Annak ellenére, hogy maga Trump 2021 januárja óta ki van tiltva a Twitterről, a Truth Social posztjának képernyőképeit széles körben kezdték el terjeszteni a közösségi oldalon, és sokan aggodalmuknak adtak hangot amiatt, amit az antiszemitizmus nyílt kifejezésének tartottak.

„Ebben az esetben tényleg nem kell sokat olvasni a sorok között”

– írta Mattew Yglesias amerikai politikai újságíró, megosztva a poszt képernyőfotóját.

„Trumpnak fogalma sincs az amerikai zsidókról, mint olyan közösségről, amely itt él és boldogul, és amelynek identitása és érdekei különböznek Izrael állam aggodalmaitól”.

„Itt van Trump, aki olajat önt az antiszemita szeméttűzre azzal, hogy azt követeli az amerikai zsidóktól, hogy Izrael miatt mutassanak hűséget neki”

– írta Aviva Klompas, az izraeli ENSZ-küldöttség egykori tagja.

Trump a múltban is tett hasonló megjegyzéseket, amelyekre hasonló reakciókat kapott.

A választási kampánya részeként 2019 decemberében az Izraeli-Amerikai Tanács előtt tartott beszédében Trump megpróbálta meggyőzni a zsidó hallgatóságot, hogy szavazzanak rá, az Izraelhez fűződő kapcsolatát dicsérte, és azon siránkozott, hogy szerinte az amerikai zsidóság körében nem elégséges az Izrael, és ezt követően az ő támogatása.

Ugyanezen év augusztusában megkérdőjelezte a Demokrata Pártra szavazó zsidók lojalitását, amire kemény választ kapott az Amerikai Zsidó Demokrata Tanácstól, amely azzal vádolta az akkori elnököt, hogy politikai haszonszerzés céljából megpróbálja „fegyverré tenni és politizálni az antiszemitizmust”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Miért szavaz még mindig demokratákra az amerikai zsidóság nagy része?

Joan Swirsky amerikai konzervatív szerző szerint Joe Biden kampányában „a zsidókat és Izraelt páriákként kezelik”, és „gúnyt űznek Izraelből”.