A vég kezdete? Már az olajipari dolgozók is csatlakoztak az iráni tüntetésekhez

Az olajmunkások sztrájkjai kulcsfontosságúak voltak az 1979-es iszlám forradalom idején, amely a sah bukásához vezetett.

A petrolkémiai üzemek és olajfinomítók szerződéses dolgozói Irán-szerte sztrájkba léptek hétfőn és kedden, miközben a Mahsa Amini meggyilkolását követő tüntetések már negyedik hete tartanak országszerte.

Az egyik gázmezőn dolgozók a közösségi médiában megosztott videóban közölték, hogy három napot adnak a tüntetőkre támadó iráni erőknek, hogy letegyék a fegyvert, és arra figyelmeztettek, hogy

ellenkező esetben „lerombolunk mindent, amit felépítettünk”.

Egy másik videón egy munkás bejelentette, hogy együttműködik a sztrájkoló olajmunkásokkal, és megismételte azt a figyelmeztetést, hogy a munkások „lerombolnak mindent”, amit építettek, ha nem hagyják abba a tüntetőket.

Az Olajipari Szerződéses Dolgozók Tiltakozásának Szervező Tanácsa a múlt hónap végén arra figyelmeztetett, hogy a petrolkémiai dolgozók sztrájkolni fognak, ha a tiltakozók elnyomása folytatódik.

Hétfőtől kezdve a Hengam és Bushehr petrolkémiai üzemek dolgozói sztrájkba léptek az országszerte zajló tiltakozások támogatására. Később a nap folyamán a kangani petrolkémiai vállalat és az abadáni finomító dolgozói is csatlakoztak a sztrájkhoz.

A szervező tanács hétfőn országszerte az olaj- és petrolkémiai dolgozókhoz fordult, hangsúlyozva, hogy

„most van itt az ideje a széles körű tiltakozásnak, és felkészülni az országos sztrájkokra”.

A tanács követelte, hogy a kormány engedje szabadon az összes letartóztatott tüntetőt, és hagyjon fel a tüntetők megtámadásával.

A jelentések szerint egy aszalui petrolkémiai üzemből készült felvételeken a munkások azt skandálták, hogy „halál a diktátorra”. További felvételeken látható, amint a munkások további létesítmények előtt gyülekeznek, többek között Abadanban.

Az olajipari munkások sztrájkjai kulcsfontosságúak voltak az 1979-es iszlám forradalomban, amely a sah bukásához vezetett. Ha az olajipari dolgozók sztrájkja hosszabb ideig folytatódik, az jelentős károkat okozhat a jelenlegi rezsim stabilitásának.

Moszad-ügynököt játszó izraeli színésznő zenéjére buliznak az iráni tüntetők

Liraz Charhi dalai nagyon népszerűek az iráni fiatalok körében.