Moszad-ügynököt játszó izraeli színésznő zenéjére buliznak az iráni tüntetők

Az izraeli énekesnő titokban iráni művészekkel dolgozott együtt Isztambulban legújabb albumán, és velük együtt lépett fel egy krakkói zenei fesztiválon is.

Liraz Charhi izraeli énekesnő és színésznő zenéjét, amelyet iráni művészekkel együttműködve rögzített, széles körben hallgatják az Iszlám Köztársaságban jelenleg zajló tiltakozások során.

Charhi, aki a Teherán című izraeli tévésorozatban egy Moszad-ügynököt alakít, korábban is rögzített már zenéket iráni zenészekkel. Legutóbbi, „Roya” – perzsául fantáziát jelent – című albumát személyesen vette fel négy iráni művésszel Isztambulban az év elején.

Az 1979-es iszlám forradalom óta az Iráni Iszlám Köztársaság ellenségnek tekinti a zsidó államot, íg a művészi együttműködés büntetendőnek számít Iránban.

Charhi a 12-es csatornának elmondta, hogy első albuma, a „Naz” – amelyen szintén iráni művészek működtek közre – gyorsan elterjedt az iszlám köztársaságban, és népszerűvé vált az irániak körében.

„Nagyon hamar kaptam videókat, amelyeken nők táncolnak underground bulikon, és leveszik a csadorjukat, és ezekre a dalokra táncolnak”

– mondta.

Az iráni tüntetések kitörése óta Charhi az Instagramon keresztül kapott támogató üzeneteket iráni rajongóitól.

„Köszönöm, hogy a hangunk voltál, soha nem felejtünk el”

– állt az egyik üzenetben.

„Imádom a perzsa nyelvű dalaidat, és remélem, hogy egy nap a gyönyörű Teheránban fogsz énekelni”

– írta egy másik támogató.

Az oslói székhelyű Iran Human Rights nevű csoport arról számolt be, hogy legalább 92 tüntető vesztette életét a tüntetések leverése során, amelyek immár negyedik hete tartanak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Mit tesznek – és mit nem tesznek – a Moszad női ügynökei Izrael érdekében

A Moszad női ügynökei számára az élet olyan, mint egy kémfilm – bár nem mindig olyan elbűvölő.