Mit tesznek – és mit nem tesznek – a Moszad női ügynökei Izrael érdekében

Milyen előnyöket jelent, ha egy kém nő is egyben, milyen veszélyekkel és költségekkel jár a munka, és hol húzzák meg a határt?

A Moszad női ügynökei számára az élet olyan, mint egy kémfilm – bár nem mindig olyan elbűvölő. Az intrikák, az álmatlan éjszakák és néha a flörtök világa az ő világuk, állandóan leselkedő veszélyek között, mindezt az állam érdekében, és családjukra is óriási terhet róva.

Öt Moszad-ügynöknő a héber nyelvű Lady Globes újságnak adott interjúkban, az olvasóknak a női szemszögből adott apró betekintést az izraeli titkosszolgálat titkos tevékenységébe. Beszéltek arról, hogyan használják női fortélyaikat az állam szolgálatában, és arról is, hogy ennek milyen korlátai vannak.

Bármilyen létfontosságú is legyen a küldetés, vannak bizonyos határok, amelyekig nem mennek el, és nem is kérik őket erre.

A nők, akik mindannyian parancsnoki vagy magasabb rangban szolgáltak (az IDF-ben dandártábornokoknak vagy ezredeseknek felelnek meg), részt vettek az ügynökség néhány legmerészebb és legfontosabb műveletében.

Az egyik ügynök, legyen a neve Jael, elmondása szerint a flörtölés megengedett, ha a nemzetbiztonságról van szó.

A magazinnak elmondta, hogy a nők bizonyos „előnyökkel” rendelkeznek a férfiakkal szemben.

„Teherán”: egy ideológiamentes thriller, amelynek a Moszad a főszereplője

A Moszad-ügynök nem Superman, a diktatúra őre sem szimplán szörnyeteg. Amichay Mihály Éva írása.

„Egy férfinak, aki be akar jutni egy tiltott területre, kisebb az esélye, hogy beengedik… Egy mosolygós nőnek ellenben nagyobb az esélye a sikerre”.

„Azért használjuk a nőiességünket, mert minden eszköz használható”

– erősítette meg ezt Efrat, a Moszad legmagasabb rangú női operatív parancsnoka.

„De még ha úgy gondoljuk is, hogy a küldetés előrehaladásának módja az, hogy lefekszünk Mahmúd  Ahmadinezsád (korábbi iráni elnök) vezérkari főnökével, a Moszadban senki sem engedné meg nekünk, hogy ezt tegyük.

Női ügynököket nem használnak szexuális célokra. Flörtölünk, de a szexnél meghúzzuk a határt”.

A Moszad egyik legjelentősebb művelete, amelyben nőket vetett be, 1987-ben történt, amikor egy „Cindy” nevű női ügynök Londonból Olaszországba csalta Mordechai Vanunut – a dimonai üzem nukleáris technikusát, aki a Sunday Timesnak eladta Izrael nukleáris arzenáljának titkait -. Vanunut ezután elkábították, majd egy hajón visszahozták Izraelbe, hogy bíróság elé álljon.

Efrat elmondta, hogy mindig is tudta, „vége az életének”, ha elkapják – azonban azt mondta, hogy ezt a kockázatot mindig is hajlandó volt vállalni Izrael nemzetbiztonsága érdekében.

Izgalmas részletek derültek ki az iráni atomprogram „atyjának” kiiktatásáról

A Moszad egy távvezérlésű fegyver használatával iktatta ki Irán vezető nukleáris tudósát és az atomfegyver program egyik „atyját”.

Egy másik ügynök, Ella, a munkájának a családi életére gyakorolt hatásról beszélt.

„Amikor elhagyom a biztonságos otthonomat, férjemet és három kisgyermekemet, akik biztonságban alszanak az ágyukban, könnyek gyűlnek a szemembe, és egyre nagyobb gombóc van a torkomban”

– mesélte.

A nők megjegyezték, hogy a női ügynökök toborzása nehéz – az ügynökök életmódja például sok családot nevelő nő számára túlságosan megterhelő, ezért a női ügynökök jó része egyedülálló.

Tamir Pardo korábbi Moszad-főnök is dicsérte a női ügynököket, akik „képesek több feladatot is ellátni, és elnyomni az egójukat a célok elérése érdekében”.

„A sztereotípiákkal ellentétben azt látjuk, hogy a nők képességei egy adott téma és helyzet megértése, vagy éppen a térérzékelés tekintetében felülmúlják a férfiakét. Ha jók, akkor nagyon jók”

– mondta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Tényleg magas rangú tisztviselőket szervezett be a Moszad az iráni rezsimből?

„A Moszad befolyása az ország számos részén olyan hatalmas, hogy az iráni vezetés minden tagjának aggódnia kellene az életéért.”