Visszavágtak az iráni tüntetők? A biztonsági erők 19 tagját ölték meg Zahedanban

Az iráni állami televízió szerint összesen 19 ember halt meg, miután egy meg nem nevezett csoport támadást hajtott végre Zahedanban.

Fegyveres támadás történt egy rendőrőrs ellen egy délkeleti városban, amelyben a biztonsági erők 19 emberét ölték meg, köztük az elit Iszlám Forradalmi Gárda négy tagját – jelentette szombaton az IRNA iráni állami hírügynökség.

A pénteki támadás támadói a jelentés szerint Zahedan városában egy mecset közelében bújtak el az istentiszteletek résztvevői között, majd megtámadták a közeli rendőrőrsöt.

Az IRNA hírügynökség szerint az összecsapásokban a gárda 32 tagja sebesült meg.

Az egyelőre nem világos, hogy a támadásnak köze van-e az Iránt országszerte sújtó kormányellenes tüntetésekhez, amelyek egy fiatal iráni nő megölése után zajlanak.

Szisztán és Beludzsesztán tartomány Afganisztánnal és Pakisztánnal határos, és korábban is voltak már biztonsági erők elleni támadások beludzs szeparatisták részéről, bár a Tasnim szombati jelentése nem azonosította a támadásban állítólagosan részt vevő szeparatista csoportot.

Az IRNA szombaton közölte, hogy a halottak között van Hamidreza Hashemi, a Forradalmi Gárda ezredese is.

A Tasnim és más, állami kötődésű iráni hírügynökségek pénteken arról számoltak be, hogy a támadás során lelőtték a gárda helyi hírszerzési osztályának vezetőjét is, aki később meghalt.

A gárda vezetője, Hoszein Szalami azt mondta, hogy a Forradalmi Gárda bosszút fog állni a Zahedanban meggyilkolt erőiért.

Az igazi szolgálólány meséje Iránban játszódik le

Miközben az amerikaiak atomalkut akarnak, és Macron mosolyogva ráz kezet Raiszival az ENSZ-ben Iránban egy fiatal lány gyilkossága után tömegek tüntetnek az elnyomó rezsim ellen.