Oroszországnak akart kémkedni az amerikai hadsereg első transznemű katonatisztje

Dr. Jamie Lee Henry-t és házastársát, Dr. Anna Gabrielian-t kémkedés kísérletével vádolják a nyilvánosságra hozott vádirat szerint.

Az ügyészek szerint a házaspár a múlt hónapban találkozott egy beépített FBI-ügynökkel, akiről azt hitték, hogy a washingtoni orosz nagykövetség tisztviselője.

„Gabrielian ekkor elmondta a [beépített ügynöknek], hogy korábban közvetlenül az orosz nagykövetséghez fordult e-mailben és telefonon, felajánlva Oroszországnak az ő és [Dr. Henry] segítségét”

– áll a vádiratban.

Dr. Gabrielian, aki aneszteziológus, azt mondta a beépített FBI-ügynöknek, hogy a házaspár átadhatja az amerikai hadsereg 18. légideszant alakulatának és a különleges erőknek otthont adó Fort Braggben állomásozó katonák személyes egészségügyi adatait.

A Delta Force, az amerikai hadsereg egyik leghíresebb egysége is Fort Braggben állomásozik.

Dr. Henry a hadseregben töltött ideje alatt Fort Braggben volt orvos. A vádirat a hadsereg tisztjeként azonosítja, de Maryland állam egészségügyi nyilvántartása szerint ő és Dr. Gabrielian jelenleg mindketten a Johns Hopkins Kórház munkatársai.

„Megdöbbenéssel értesültünk erről a hírről ma reggel, és teljes mértékben együtt kívánunk működni a nyomozókkal”

– mondta Kim Hoppe, a kórház szóvivője a The Washington Timesnak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Szerető, özvegy, ékszerész, avagy hogyan juthatott NATO-titkokhoz egy orosz kém?

Egy nemrég megjelent oknyomozó riport szerint az orosz katonai hírszerzés egyik ügynöke közeli kapcsolatot alakított ki a nápolyi NATO-parancsnokságon szolgáló több személlyel is.