Oroszország iráni gyártmányú drónokkal célzott a hászid zsidókra Umánban

Az ukrán hadsereg a jelentései szerint több mint tíz drónt lőtt le, amelyek mindegyike Umán városába irányult, ahol a hászid zsidók a zsidó újévet ünneplik — írja a The Jerusalem Post.

Miközben több ezer izraeli hászid zsidó ünnepelte a zsidó újévet Umán városában, az ukrajnai média kedden arról számolt be, hogy az orosz erők lelőttek le legalább 10 iráni Shahad-136 típusú öngyilkos drónt a város fölött, amelyeket azzal a céllal küldtek az oroszok, hogy kárt tegyenek az ott tartózkodó izraeliekben.

A jelentés szerint az elmúlt napokban az ukrán katonai erők több mint tíz drónt lőttek le, amelyek közül néhányat a Krím félsziget területéről indítottak és Umán ellen irányítottak. Az értékelés szerint Oroszország a nagy közönséggel rendelkező hászid vallási helyszínekre akart összpontosítani.

Egy ukrán biztonsági tisztviselő a Babel hírportálnak azt mondta, hogy „az izraeli állampolgárok elleni tervezett terrorcselekmények az egyik feltétele az iráni drónok Oroszországnak történő átadásának.”

„Mint tudjuk, nem ez az első példa a két ország közötti együttműködésre. Nemrég egy ukrán polgári repülőgépet lőttek le Iránban, valószínűleg véletlenül. De ebben az esetben is a Kreml érdekeit lehet látni az ügy mögött”.

Az Irán és Oroszország közötti drónüzlet Teherán és Kijev kapcsolatainak megromlásához vezetett, és a hét elején Ukrajna bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait Iránnal, arra hivatkozva, hogy „Teherán drónokkal látja el az orosz hadsereget”, amit Volodimir Zelenszkij elnök „a gonosszal való együttműködésnek” nevezett.

Ugyanakkor az ukrán légierő arról is beszámolt, hogy első ízben lőtt le egy nagyméretű, Mohajer-6 típusú iráni drónt. Miután az ukrán külügyminisztérium már korábban bejelentette, hogy a drónok értékesítése súlyos károkat okoz az országok közötti kétoldalú kapcsolatokban, egy politikai forrás szerint

„a barátságtalan cselekedet tényére válaszul az ukrán fél úgy döntött, hogy visszavonja az iráni nagykövet jogkörét, valamint jelentősen csökkenti a kijevi iráni nagykövetség diplomáciai személyzetének létszámát”.

A múlt hónapban az ukrán külügyminisztérium szigorú figyelmeztetést adott ki a hagyományos ros hásáná-ünnepségek előtt Umánban.

„Oroszország folyamatos katonai agressziója lehetetlenné teszi, hogy Ukrajna területén garantáljuk a külföldi állampolgárok biztonságát”

– áll a közleményben.

A közzétett üzenetben egyértelműen felszólították a hívőket, hogy kerüljék el a zarándoklatot. A felhívás mellett a minisztérium azokról is szólt, akik mégis úgy döntenek, hogy megtartják az éves hagyományt:

„Ha úgy döntenek, hogy e figyelmeztetések ellenére ellátogatnak Umánba, vegyék figyelembe, hogy Ukrajna hadiállapotot vezetett be az országban”

– állt a figyelmeztetésben.

Ugyanakkor Ukrajna izraeli nagykövete, Jevgen Kornyincsuk a múlt hónapban a The Jerusalem Postnak adott interjújában azt mondta, hogy „ros hásáná közeledtével, minden ajánlás ellenére ezrek fognak Umánba zarándokolni”.

A jelentések szerint az e hét hétfő és keddjén ünnepelt zsidó újév alkalmával mintegy 20 ezer zarándok tartózkodott az ukrajnai városban, többségük izraeli állampolgár.

Zsidó zarándoktömegek tartanak Ukrajnába

Idén is ezrek próbálnak meg eljutni a haszidizmus alapítójának, Nachman rabbinak a közép-ukrajnai Cserkaszi megyében lévő Uman város zsidó temetőjében található sírjához.