Lebeszélnék a breszlevi haszidokat az umáni zarándoklatról

Moshe Azman rabbi azt mondja, hogy félti a látogatók biztonságát, miközben Kijev és Jeruzsálem is azt tanácsolja, hogy ne vegyenek részt az éves Ros Hásáná zarándoklaton.

Az izraeli 103FM rádiónak adott interjújában Moshe Azman rabbi – azok egyike, akik magukat Ukrajna főrabbijának vallják – figyelmeztette a potenciális látogatókat, hogy bár Ukrajna nincs elzárva a világ elől, az ország nem tudja garantálni a biztonságukat.

„Attól tartok, hogy lehetnek provokációk. Ki fog felelősséget vállalni az emberek életéért?”

– figyelmeztet Azman.

Nachman rabbi egy 18. századi jeles rabbi és a breszlevi haszid mozgalom alapítója volt. Uman városában, a rabbi sírhelyén minden évben mintegy 30 ezer látogatót fogadnak a Ros Hásáná ünnepén, többségüket Izraelből.

Júliusban az izraeli ukrán nagykövetség figyelmeztetést adott ki a zarándoklatra való utazástól. Jevgen Kornijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete az ultraortodox médiának azt mondta, hogy

az ország „nem tudja garantálni a zarándokok biztonságát” az orosz offenzíva miatt, és arra kérte az ultraortodox közösséget, hogy inkább „imádkozzanak Ukrajna győzelméért”.

Uman polgármestere, Iryna Pletnyova is igyekezett visszatartani a zarándokokat az érkezéstől, hangsúlyozva, hogy a városnak nincs kapacitása arra, hogy védelmet biztosítson a több tízezer potenciális látogatónak.

A háború miatt nem utazhatnak Umánba a zsidó zarándokok

Ukrajna szerint nem tudnák garantálni a zarándokok biztonságát. Vannak, akik ennek ellenére is útra kelnek.

Izrael ukrajnai nagykövete, Michael Brodsky azonban a múlt hónapban azt mondta, hogy még nem született végleges döntés, és hogy a zsidó állam tiszteletben fogja tartani Kijev kívánságait az üggyel kapcsolatban. Hozzátette, hogy a kormány azt tanácsolta, hogy az izraeliek ne utazzanak idén a helyszínre.

Közben az uráni zsidó közösség vezetői ragaszkodtak ahhoz, hogy Uman messze van a frontvonaltól, és hogy biztonságos megoldást lehet találni a zarándoklatra.

A biztonsági aggályok mellett az Ukrajnába való utazás logisztikai szempontból is nehézkes, mivel a légitársaságok nem indítanak kereskedelmi járatokat az országba. Az országba csak szárazföldi határon keresztül, vonattal vagy busszal lehet bejutni. A moldovai határ jelenti a leggyorsabb utat Umanba.

A kihívások ellenére a helyiek a múlt hónapban azt mondták a Times of Israelnek, hogy a turisták érkezésére mindenképpen számítanak.

Mindenki menedékévé vált az umáni zsinagóga

Minden zsidót és nem zsidót szívesen látnak.