„Drámai a helyzet” – hogyan érinti az oroszországi zsidókat Putyin mozgósítása?

Russia jews berel lazar putin

„Az oroszországi zsidók nagyjából ugyanazt érzik, amit minden orosz érez, egy kivételtől eltekintve” – magyarázta Boruch Gorin rabbi a Jerusalem Postnak.

Gorin, aki az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetségének kommunikációs osztályát vezeti, azt mondta, hogy a kivétel az, hogy „sok zsidónak valóban lehetősége van elhagyni Oroszországot, mert izraeli útlevéllel vagy vízummal rendelkezik”.

„Másoknak nincs ilyen kiváltságuk”

– mondta.

Gorin hozzátette, hogy „az elmúlt fél évben igazából semmi új nem történt, mégis a pánik új szakaszába léptünk”. Gorin éppen hazafelé tart az Egyesült Államokból, és Észtország fővárosában, Tallinnban kellett felszállnia egy buszra, amely Oroszországba viszi, mivel a repülőjáratok már nem állnak rendelkezésre.

„Az összes járatra elfogyott a jegy”

– mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán előre felvett beszédében részleges katonai mozgósítást jelentett be Oroszországban.

Az orosz médiumok beszámolói szerint a 18 és 65 év közötti férfiak nem hagyhatják majd el az országot orosz légitársaságokkal, hacsak nem kapnak külön engedélyt erre a védelmi minisztériumtól.

Az oroszországi zsidó közösség tagjai a JPostnak azt mondták, hogy ez mindenképpen „drámai” helyzet, mégis még próbálják felmérni, hogy ez milyen hatással lesz a közösségre.

„Ha sok zsidót fognak felszólítani, hogy lépjen be a hadseregbe, vagy ha az ország kapui bezárulnak – az mindenképpen egy olyan helyzet, amelyet másképp kell kezelnünk”

Orosz felmérés: Az izraeliek közel fele ellenségnek tekinti Oroszországot

Ötezer válaszadó részvételével vizsgálták az Oroszországgal, Ukrajnával és az Egyesült Államokkal kapcsolatos izraeli hozzáállást.

Hogyan juthatnak ki a zsidók Oroszországból?

„Attól tartok, hogy a vasfüggöny ismét leereszkedik”

– mondta a JPostnak egy oroszországi zsidó.

„Hol volt eddig a Zsidó Ügynökség? Hol van az izraeli kormány és Jair Lapid miniszterelnök?

Miért nem hoz nehéz döntéseket, és miért nem segít kijutni több tízezer orosz zsidónak Oroszországból?”

– tette hozzá.

Amint arról a JPost beszámolt, a Zsidó Ügynökség Globális Központja az elmúlt hónapokban 80 ezer hívást kapott Oroszországból és Fehéroroszországból, és csaknem 40 ezer kérelmező kapott engedélyt az alijázásra. Az elmúlt hónapokban havonta körülbelül 2000 új bevándorló érkezett Izraelbe Oroszországból és Fehéroroszországból – sokkal többen érkeztek volna, de nincs elég járat és személyzet, akik a papírmunkával foglalkoznának.

Ráadásul a hivatal betartja az orosz információs törvényeket, és szeptember 14-e óta nem osztja meg az alijázni szándékozók adatait az izraeli főhivatallal.

További kérdés az is, hogy egy olyan helyzetben, amikor az izraeli visszatérési jog alapján több tízezer orosz jogosult alijázni, hogyan fog az ügynökség megbirkózni a kérelmezők ilyen mértékű beáramlásával?

A JPost értesülése szerint szerda este magas rangú izraeli tisztviselők, köztük biztonsági szakértők találkoznak, hogy megvitassák a jelenlegi oroszországi helyzetet az Izraelbe való alijázás folyamatával kapcsolatban.

A Zsidó Ügynökség vezetője: Az orosz zsidóság szorult helyzetben van

Doron Almog az elnöki tisztség átvétele utáni első interjújában elmondta, reméli, hogy Moszkva jogi csatája a szervezet ellen hamarosan lezárul.