A Zsidó Ügynökség vezetője: Az orosz zsidóság szorult helyzetben van

Doron Almog az elnöki tisztség átvétele utáni első interjújában a Kan rádiónak elmondta, reméli, hogy Moszkva jogi csatája a szervezet ellen hamarosan lezárul.

A Zsidó Ügynökség újonnan beiktatott elnöke, Doron Almog szerint az orosz zsidóság „szorult helyzetben” van, és attól tart, hogy visszatérnek a szovjet korszakbeli, az Izraelbe irányuló bevándorlást tiltó politikák.

Almog, aki a héten vette át a Zsidó Ügynökség vezetését, első interjújában a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak elmondta, hogy szervezete azon dolgozik, hogy segítse azt a több százezer zsidó származású embert, aki jogosult az izraeli állampolgárságra.

„Szakmai szinten – ügyvédről ügyvédre – beszélgetünk velük, hogy teljesítsük az igényeiket”

– mondta Almog.

Almog elmondta, hogy szervezete a szokásos módon folytatja tevékenységét Oroszországban, és folyamatos kapcsolatban áll a helyszínen lévő emberekkel.

„Az oktatási tevékenységünk nagyon-nagyon fontos. Ne feledjük, hogy Oroszországban 600 ezer zsidó él”

– mondta. (Bár becslések szerint nagyjából 600 000 orosz jogosult az izraeli állampolgárságra – amihez legalább egy zsidó nagyszülőre van szükség -, azoknak a száma, akik az ortodox zsidó törvények szerint zsidóknak számítanának, jóval alacsonyabb, valahol 150 000 és 200 000 között van.)

Hivatalba lépett a Zsidó Ügynökség új vezetője

Mindeközben a szervezet oroszországi irodáit bezárás fenyegeti.

„Van egy nagy telefonközpontunk Jeruzsálemben. Rengeteg hívást kapnak.

[Az orosz zsidók] aggódnak mindazok miatt, ami az ukrajnai háború kezdete óta történik. Próbálunk valamilyen segítséget nyújtani”

– mondta Almog.

Arra a kérdésre, hogy az orosz kormánynak a szervezet ellen irányuló lépései máris hatással vannak-e arra, hogy az oroszok Izraelbe költözését segítsék, Almog azt mondta:

„Nem érezzük, hogy a bevándorlás lelassult volna. Érezzük a hozzánk forduló zsidók szorongását.

Nagyon aggódnak a vasfüggöny visszatérése miatt. De a mi tevékenységünk folytatódik”.

Almog az interjúban ezzel a Szovjetunió hidegháború alatti politikájára utalt, amely tiltotta a Zsidó Ügynökség működését, megakadályozva ezzel a zsidó bevándorlást Izraelbe, és általában betiltotta a zsidó közösségi életet az országban.

Arra a kérdésre, hogy a Zsidó Ügynökség milyen tevékenységeket folytat olyan országokban, amelyek nem állnak kapcsolatban Izraellel, vagy nyíltan ellenségesek Izraellel szemben Almog azt mondta:

„Igen, vannak ilyen tevékenységeink is. Izraelnek kötelessége segíteni minden zsidónak a Földön”.

Almog, aki korábban az IDF tábornoka és különleges műveleti katona volt, felidézte, hogy részt vett egy éveken át tartó titkos műveletben, amelynek célja etiópiai zsidók Szudánon keresztül történő Izraelbe juttatása volt.

„Vannak dolgok, amikről nem szabad beszélni, mert kárt okozhat nekik, és ez élet-halál kérdése”

– mondta.

Antiszemita kampányba torkollhat a Szochnut elleni orosz fellépés

A Szochnut volt elnöke figyelmeztette az oroszországi zsidókat: ha menekülni akarnak, most menjenek.