Orosz felmérés: Az izraeliek közel fele ellenségnek tekinti Oroszországot

Egy izraeli orosz nyelvű hírportálon megjelent felmérés szerint az izraeliek közel 50%-a „Izrael ellenségének” tekinti Oroszországot, míg 42% szerint Oroszország „sem nem barát, sem nem ellenség” – számolt be róla a The Jerusalem Post.

A felmérés augusztus 15-17. között készült, 4712 válaszadó részvételével.

A NEWS.ru.il által közzétett felmérés szerint a

válaszadók 49%-a szerint Oroszország „Izrael ellensége”; 42% szerint Oroszország „sem nem barátja, sem nem ellensége Izraelnek”; és mindössze 6% tartja Oroszországot „Izrael barátjának”.

Az Ukrajnából érkező bevándorlók körében érezhetően nagyobb az Oroszországgal szembeni ellenségesség: 61%-uk látja Oroszországot Izrael ellenségének, míg az orosz bevándorlók 37%-a gondolja így.

Emellett a megkérdezettek 66%-a nyilatkozott úgy, hogy jelenleg negatívan viszonyul az Orosz Föderációhoz, köztük az orosz bevándorlók 58%-a és az ukrán bevándorlók 76%-a. A válaszadók mindössze 13%-a látja pozitívan az Orosz Föderációt.

A megkérdezettek Egyesült Államokkal kapcsolatos hozzáállása viszont azt mutatta, hogy 63%-uk „Izrael barátjának” tartja az Egyesült Államokat.

Kevesebb mint 2% tartotta az USA-t „Izrael ellenségének”.

Érdekes módon 63% tartja Ukrajnát „sem Izrael barátjának, sem ellenségének”, és csak 23% nevezi Ukrajnát Izrael barátjának, míg a válaszadók 10%-a sorolta Ukrajnát Izrael ellenségének.

Arra a kérdésre, hogy mely országokkal kellene Izraelnek erősítenie a kapcsolatait, 80% válaszolta az Egyesült Államokat, 69% az Európai Uniót, 61% az Izraelt nem ellenséges államnak tekintő szomszédos országokat (Jordánia, Egyiptom, Ciprus), 46% az Egyesült Királyságot, 45% a Perzsa-öböl arab országait és 44% Kanadát.

Kohncast: Változó orosz-izraeli viszony, Salman Rushdie és amerikai helyezkedés

A Kohncast legújabb adásában kielemezünk egy Izraelnek tulajdonított légicsapást, beszélünk a Salman Rushdie elleni merénylet hátteréről és az amerikai belpolitikában látható mozgo