A DW előírta, hogy minden alkalmazottnak támogatnia kell Izrael létjogosultságát

A német közszolgálati műsorszolgáltató, a Deutsche Welle felülvizsgálta magatartási kódexét, amely előírja Izrael létezéshez való jogának támogatását, és az ezt elmulasztó munkatársak mostantól elbocsáthatók.

A szeptember 1-jén bejelentett lépés megelőzte azt a múlt heti bírósági végzést, amely szerint a DW visszahelyezi egy korábbi alkalmazottját, akit azután bocsátottak el, hogy a vállalat megállapította, hogy olyan megjegyzéseket tett Izraelről, amelyek antiszemitaként értelmezhetők. Tavaly összesen hét alkalmazottat bocsátottak el hasonló okokból a műsorszolgáltató arab nyelvű szolgáltatásából, és eddig ketten perelték sikeresen a DW-t a visszahelyezésért.

Úgy tűnik, hogy a felülvizsgált magatartási kódexet úgy időzítették, hogy a jövőben megerősítse a vállalat pozícióját az ilyen ügyekben. Vera Tellmann, a DW szóvivője a Jewish Telegraphic Agency-nek küldött e-mailben elmondta, hogy a vállalat „várja az ítélet indoklását az egyik ügyben, és fenntartja a jogot további jogi lépések megtételére”.

A DW nem az egyetlen német médiavállalat, amely kifejezetten támogatja Izrael létjogosultságát. Az Axel Springer cég, Németország egyik legnagyobb médiakonglomerátuma, amely ma a Politico és az Insider tulajdonosa, 1967-ben „vállalati alapelveket” fogalmazott meg, amelyek között szerepel „a zsidó nép és Izrael Állam létjogosultságának [támogatása]”.

A DW szeptember 1-jén nyilvánosságra hozott kódexe kijelenti, hogy

„Németország történelmi felelőssége a holokausztért szintén olyan ok, amely miatt támogatjuk Izrael létjogosultságát”.

Azt is hozzáteszi, hogy „bármilyen jellegű diszkrimináció, például szexizmus, rasszizmus és antiszemitizmus… munkajogi következményekkel járhat, beleértve az elbocsátást is”.

Tellmann a JTA-nak elmondta, hogy a munkajogi következményeket „a jogsértések súlyosságától függően” fogják alkalmazni.

Izrael létezéshez való jogának tagadása ilyen jogsértés lenne, tette hozzá.

Öt évvel ezelőtt Németország hivatalosan elfogadta a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) antiszemitizmusra vonatkozó munkadefinícióját, amivel egyértelműséget kívánt teremteni a kapcsolódó bűncselekmények üldözése szempontjából. A definíció az antiszemita beszéd egyik formájaként tartalmazza Izrael létezéshez való jogának tagadását.

Államilag elnézett német antiszemitizmus

Az állami Deutsche Welle Izrael-gyűlölő eszméket terjeszt, a legfontosabb német Duden szótár pedig szitokszónak tekinti a „zsidó” kifejezést. Krisztina Koenen írása.

„Csak egy nép van, amelynek az önrendelkezési jogát folyamatosan megtagadják és megkérdőjelezik”

– írta Gelbart, aki különböző zsidó és Izrael-párti szervezeteket képvisel, a JTA-nak küldött e-mailben.

„Ezért megfelelő és indokolt Izrael Állam létezéshez való jogának támogatását a DW magatartási kódexében megnevezni”.

A European Legal Support Center (ELSC), amely Európa-szerte és az Egyesült Királyságban a „palesztin” arabok érdekeit képviseli, másként vélekedett az IHRA definíciójáról, amikor Farah Maraqa, a Deutsche Welle „palesztin” arab újságírója körül kialakult helyzetre reagált, aki nemrég megnyerte visszahelyezési perét.

Maraqa egyike volt annak a hét alkalmazottnak, akiket elbocsátottak a műsorszolgáltató arab nyelvű szolgálatától, miután a DW által megrendelt külső vizsgálat megállapította, hogy a munkahelyen és a munkahelyen kívül tett kijelentéseikkel átlépték a határt.

A Bild című lap szerint az egyik elbocsátott újságíró „rákos daganatnak nevezte Izraelt, amelyet ki kell vágni”.

Egy másik egy 2018-as esszéjében azt írta, hogy egy „zsidó lobbi számos német intézményt irányít”, hogy megakadályozza az Izraellel szembeni kritikát. 2019-ben egy másikuk a zsidókat hangyákhoz hasonlította, amelyek „a gyenge pontjainkon keresztül” hatoltak be. A konkrét újságírókat, akik ezeket a kijelentéseket tették, nem nevezték meg.

A leleplezésekre válaszul a DW 2021 decemberében bejelentette a TV Roya jordániai műsorszolgáltatóval való együttműködésének megszüntetését is. Tellmann szerint a Royával való kapcsolatot „egy újonnan bevezetett rendszer szerint auditálták. Az eredmények alapján a vezetőség hamarosan dönt az együttműködés esetleges folytatásáról – feltéve, hogy az nem sérti a DW értékeit”.

Az „antiszemitizmus, a zsidó élet, valamint Izrael és a palesztin területek” témakörében új belső csoportot hoztak létre hét szerkesztővel – mondta Tellmann, hozzátéve, hogy a műsorszolgáltató izraeli irodáját is megerősítették további munkatársakkal.

Vérlázító: Nem emelnek vádat az idős zsidót felpofozó palesztin aktivista ellen

A hannoveri hatóságok megint hozzák a formájukat.