Valószínüleg izraeli golyó okozta a palesztin újságírónő halálát

„Nagy a valószínűsége” annak, hogy a palesztin újságírónő halálát okozó lövést egy izraeli katona adta le, aki viszonozta a tüzet – állapította meg az izraeli hadsereg.

Az IDF vizsgálata megállapította, hogy egy izraeli katona több mint valószínű, hogy véletlenül lőtte le Shireen Abu Akleh palesztin újságírót egy májusi dzsenini tűzharc során.

Bár a hadsereg szerint még mindig nem lehet biztosan megállapítani, hogy ki lőtte ki a halálos golyót,

„nagy a valószínűsége annak, hogy Shireent véletlenül találta el az IDF lövése, amelyet fegyveres palesztin fegyveresként azonosított gyanúsítottak felé adtak le egy tűzváltás során, amelyben életveszélyes, széleskörű és válogatás nélküli lövéseket adtak le az IDF katonái felé”

– közölte az IDF szóvivői egysége hétfőn.

„A másik lehetőség továbbra is fennáll, hogy Abu Akleh-t palesztin fegyveresek által kilőtt golyók találták el”

– áll a közleményben.

„Nagy a valószínűsége annak, hogy Shireent véletlenül találta el az IDF lövése”

Egy újságíróknak nyilatkozó magas rangú IDF-tiszt szerint „nagyobb a valószínűsége” annak, hogy az Abu Akleh-t megölő lövést egy izraeli katona adta le „véletlenül, amikor tűz alá került, és viszonozta a tüzet, ahol felismerte a rá lövő fegyveres milicistákat”.

Elmondta, hogy a katona összesen 20 golyót lőtt ki az esemény során.

A magas rangú tiszt újságíróknak elmondta, hogy

a dzsenini menekülttábor „nagyon bonyolult terület”, ahol „rendszeresen” tűzharcba keverednek a palesztin fegyveresek és az IDF-erők.

A CNN azt állítja, hogy az IDF szándékosan vette célba az Al-Jazeera riporterét

Az IDF kijelentette, hogy az amerikai hírcsatorna állításai teljesen megalapozatlanok.

Abu Akleh-t, aki sajtómellényt és sisakot viselt, fejlövés érte, miközben egy IDF-rohamról tudósított, amelynek során május 11-én heves összecsapások voltak a ciszjordániai Dzsenin városában az erők és palesztin fegyveresek között.

A hadsereg közölte, hogy azért hatoltak be Dzseninbe, hogy letartóztatásokat hajtsanak végre, és közel másfél órán keresztül „széles körű és ellenőrizetlen lövöldözés”, valamint célzott lövések és a csapatok felé dobált rögtönzött robbanószerkezetek fogadták őket.

Abu Akleh a ciszjordániai városhoz közeli Burqin külvárosában a rajtaütés vége felé meghalt, egy másik újságíró, Ali Sammoudi pedig megsebesült.

Megölése óta az IDF közölte, hogy „alaposan” kivizsgálta halálának körülményeit, többek között egy különleges csoportot nevezett ki Menni Liberty alezredes – a kommandódandár vezetője – vezetésével.

Az előzetes vizsgálat következtetéseit, amelyek szerint nem lehetett biztosan megállapítani, hogy ki ölte meg a nőt, az IDF vezérkari főnökének, altábornagynak adták át. Aviv Kohavi, aki ezután elrendelte, hogy az IDF folytassa az esemény kivizsgálását, és a hírszerzési igazgatóság (J2) különleges műveleti részlegének technológiai csoportját „R” ezredes vezetésével kiegészítette a munkacsoporttal.

A hadsereg folytatta a nyomozás kiszélesítését, beleértve az eseményben részt vevő katonák kihallgatását, az események kronológiai elemzését és a technológiai eszközök széles skálájának felhasználását, valamint különböző törvényszéki és ballisztikai vizsgálatok elvégzését, továbbá az eseménnyel kapcsolatban közzétett további információk vizsgálatát, beleértve a külföldi médiaszervezetektől származó anyagokat, valamint a video- és hangdokumentációt.

Izrael – mondta a magas rangú tiszt –

többször kérte a palesztinokat, hogy működjenek együtt velük a nyomozásban, de „nem kaptunk semmilyen segítséget a palesztinoktól ahhoz, hogy jobb képet alkothassunk az eseményről”.

Miután Kohavi megkapta a vizsgálat teljes eredményét, arra a következtetésre jutott, hogy

a vizsgálat minden részletre kiterjedően alapos és átfogó volt.

A hadsereg szerint Kohavi kijelentette, hogy

„Shireent egyetlen ponton sem azonosították, és egyetlen ponton sem történt olyan szándékos lövöldözés, amelyet az IDF katonái az újságíró megsebesítésére irányuló módon hajtottak végre”.

A hadsereg szerint a katonák az esemény során végig olyan emberekre lőttek, akiket fegyveres palesztin fegyveresként azonosítottak.

Az Al-Jazeera előállt a golyóval, ami szerintük megölte a riporterüket

A csatorna szerint az 5,5 mm-es lövedéket zölddel jelölték, ami azt jelzi, hogy az IDF által kiadott lőszer volt.

A megállapításokat további vizsgálat céljából a katonai ügyészségnek, valamint a katonai főügyésznek is bemutatták, akik úgy döntöttek, hogy

nincs olyan bűncselekmény gyanúja, amely indokolná a katonai rendőrség vizsgálatának megindítását.

A MAG közleménye szerint a döntés, miszerint nem indítanak büntetőeljárást a halálos incidens ügyében, „a felülvizsgálat megállapításain alapult, amely megállapította, hogy

az IDF katonái csak azokra céloztak, akiket az incidens során fegyveres terroristaként azonosítottak”.

A felülvizsgálat „nem talált arra utaló gyanút, hogy szándékosan lőttek volna ki golyót bárkire, akit civilként azonosítottak, és különösen bárkire, akit újságíróként azonosítottak”.

„Shireen Abu Akleh halála lesújtó esemény”

– mondta Kohavi, az IDF vezérkari főnöke, hozzátéve, hogy

„az incidens izraeli civilek ellen irányuló palesztin terrorizmus megakadályozására irányuló operatív tevékenység során történt”.

Kohavi kijelentette, hogy az IDF professzionálisan működik „minden éjszaka, miközben olyan intézkedéseket tesz, amelyekkel elkerülhető, hogy nem harcoló személyeknek kárt okozzon.

Az IDF nagy erőfeszítéseket tesz ennek érdekében, miközben azon dolgozik, hogy lehetővé tegye a sajtó tudósítását és a sajtószabadságot. A palesztin terroristák a palesztin lakosságon belül rejtőzködnek és tevékenykednek, folyamatosan veszélyeztetve az életüket. Ez óriási kihívás az IDF számára, de szakmai és erkölcsi kötelességünk a terrorizmus megállítása és megelőzése, valamint célunk elérése – az izraeli civilek és Izrael Állam védelme -.”

A Palesztin Hatóság és az ENSZ emberi jogi főbiztosa, valamint az oknyomozó riportokat készítő médiumok Izraelt hibáztatták a haláláért. Júliusban Joe Biden amerikai elnök kormánya azt mondta, hogy a nőt „valószínűleg”, de véletlenül lőtte le egy izraeli katona a rajtaütés során.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a testéből eltávolított lövedékdarab ballisztikai vizsgálata „nem volt meggyőző”, mivel a golyó súlyosan sérült volt, és ezért „megakadályozta az egyértelmű következtetés levonását”.

A Palesztin Hatóság dühös volt amiatt, hogy az IDF-et nem vádolták meg Abu Akleh szándékos megölésével. Elutasította azt az állítást, hogy a golyó megsérült, és közölte, hogy a Nemzetközi Büntetőbírósághoz kíván fordulni.

Unokahúga, Lana Abu Akleh csütörtökön azt mondta, hogy „kiábrándító és frusztráló, hogy nem történt semmilyen érdemi intézkedés” nagynénje igazságszolgáltatásának biztosítása érdekében.

„Már majdnem négy hónapja nem történt felelősségre vonás, és az amerikai kormányzat nem tett semmit”

– mondta a washingtoni National Press Club sajtótájékoztatóján.

Blinken júliusban találkozott Abu Akleh családjával, és megígérte, hogy „követni fogja a tényeket, bárhová is vezetnek”.

A találkozó után beszélt Beni Ganz védelmi miniszterrel, és sürgette, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra az IDF operatív vizsgálatának végső következtetéseit.

Idan Roll külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Izrael üzenete a külföldi tisztviselőknek, hogy

„mi a törvények országa vagyunk, ahol mindent kivizsgálnak, és ez a jelentés a legfontosabb érv.

„Balesetek történnek”

– mondta Roll a 103FM-nek.

„Lehet, hogy az IDF erői a hibásak, de kétségtelenül nem volt szándékos”.

Izrael megosztja Abu Akleh halálának vizsgálati eredményeit az USÁ-val

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter szombaton Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt.