Az Al-Jazeera előállt a golyóval, ami szerintük megölte a riporterüket

A csatorna szerint az 5,5 mm-es lövedéket zölddel jelölték, ami azt jelzi, hogy az IDF által kiadott lőszer volt.

A katari székhelyű Al Jazeera csatorna csütörtökön megmutatta azt a golyót, amelyről azt állította, hogy az a golyó ölte meg ciszjordániai riporterüket, Sirín Abu Aklát, akit a múlt hónapban a dzsenini menekülttáborba történő IDF-razziáról szóló tudósítás közben öltek meg – számolt be a Ynetnews.

Az Al Jazeera Izraelt hibáztatta a riporter haláláért, annak ellenére, hogy az IDF azt állította, hogy Abu Aklát a palesztin fegyveresekkel folytatott tűzpárbaj során lőtték fejbe a táborban, és válogatás nélkül lőhettek rá.

A hadsereg azt állította, hogy nem lehet egyértelműen megállapítani a riportert megölő tűz forrását a golyó törvényszéki vizsgálata nélkül, amelyet a Palesztin Hatóság a közös vizsgálatra való felhívás ellenére sem volt hajlandó Izrael rendelkezésére bocsátani.

A golyó. Forrás: Screenshot/Al Jazeera

Az Al Jazeera legutóbbi jelentésében azt írta, hogy a lövedéket zöld színnel jelölték, ami azt jelzi, hogy az IDF által kiadott lőszer volt. A palesztin fegyveresek azonban ugyanilyen lövedékeket használnak, amelyek közül sokat az IDF bázisairól lopnak el.

A rendőrség egyik tagja csütörtökön a Ynetnek azt mondta, hogy a rendőrök viselkedése Abu Akla temetése alatt elfogadható volt, annak ellenére, hogy a képeken fekete ruhás erők láthatók, amint a gyászolókat ütőkkel verik.

A forrás elmondta, hogy a rendőrség megegyezett az Abu Akla családdal, hogy a koporsót autóval szállítják, de egy bizonyos ponton a résztvevők, akik közül néhányan a múltban terrorcselekményeket követtek el, kirántották a koporsót az autóból, és a főúton vonultak vele.

A forrás szerint a rendőrök megpróbálták helyreállítani a rendet, de a terroristák ragaszkodtak a zavargásokhoz.

Ennek ellenére – tette hozzá a forrás – az intézkedő rendőröket megrovásban részesítették, amiért nem készültek fel megfelelően előre egy ilyen eseményre.

Anton, Sirín Abu Akla testvére elutasította a rendőrségi forrás magyarázatát, és tagadta, hogy a temetés előtt megállapodás született volna.

„Az egész világ számára nyilvánvaló volt a valóság, ami történt” – mondta. „Bármit mondanak az izraeliek, az minket, Sirín családját nem érdekel, és a rendőrségtől senki sem kért bocsánatot tőlünk” – mondta.

„A CNN jelentésében semmi sem bizonyítja, hogy az IDF ölte meg az újságírónőt”

Richard Kemp ezredes, az afganisztáni brit katonai erők volt parancsnoka keményen bírálta az amerikai hírcsatornát.