„A CNN jelentésében semmi sem bizonyítja, hogy az IDF ölte meg az újságírónőt”

Az afganisztáni brit erők volt parancsnoka felelőtlenséggel és „gyatra” tudósítással vádolja a CNN-t az Al Jazeera újságírójának halálával kapcsolatban – írja az Arutz7.

Richard Kemp ezredes, az afganisztáni brit katonai erők volt parancsnoka csütörtökön az Israel National Newsnak beszélt a CNN azon riportjáról, amelyben az IDF katonáit azzal vádolja, hogy szándékosan célba vették az Al Jazeera újságíróját, Shireen Abu Aqleh-t, aki a hónap elején egy terroristákkal folytatott tűzharc során halt meg Dzsenínben.

Kemp ezredes bírálta a CNN következtetéseit, kijelentve, hogy a jelentés „nulla hiteles bizonyítékot” tartalmaz azok alátámasztására.

„Véleményem szerint a CNN jelentése hemzseg a szakértőik rendkívül megkérdőjelezhető állításaitól. Számos olyan értékelésük, amely egyértelműen azt sugallja, hogy az IDF mesterlövésze szándékosan vette célba az újságírót, nagyon is megkérdőjelezhető, és egyes esetekben az ellenkezőjét sugallhatja annak, amit állítanak. Ugyanígy a szemtanúk vallomásaira való támaszkodás egy ilyen környezetben, és azok tényként való bemutatása a megértés hiányáról vagy egyszerűen az IDF gyanúba keverésének vágyáról tanúskodik.

Röviden, a CNN nulla hiteles bizonyítékot hoz fel lázító következtetéseik alátámasztására”

– mondta.

A CNN azt állítja, hogy az IDF szándékosan vette célba az Al-Jazeera riporterét

Az IDF kijelentette, hogy az amerikai hírcsatorna állításai teljesen megalapozatlanok.

„Az IDF-ről szerzett ismereteim alapján nem tartom valószínűnek, hogy az IDF mesterlövésze szándékosan vette célba az újságírót. Az IDF egyik katonája általi véletlen lelövés egy lehetőség, ahogy az is, hogy szándékosan vagy véletlenül egy palesztin fegyveres ölte meg.

Nincs kétségem afelől, hogy ha az IDF a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján arra a következtetésre jut, hogy ha a nőt az ő katonáik ölték meg, akkor ezt nyilvánosságra hozzák, és adott esetben vádat emelnek az érintettek ellen.

Azonban meggyőző videofelvételek vagy megbízható tanúvallomások hiányában, hacsak a Palesztin Hatóság nem adja ki a golyót, és nem azonosítja azt a fegyverrel, amelyből kilőtték, nem valószínű, hogy valaha is bizonyítékot kapunk arra vonatkozóan, hogy ki ölte meg az újságírót”

– tette hozzá.

„Semmi, amit a CNN jelentésében olvastam, nem utal arra, hogy az IDF katonája ölte meg az újságírót. A nyilvánosan ismert tények áttekintése után, beleértve azt is, amit a CNN jelentett, továbbra is úgy vélem, hogy a nőt egy IDF-katona vagy egy palesztin fegyveres ölhette meg.

„Felelőtlenség egy hírszervezettől, hogy egy ilyen gyenge és megkérdőjelezhető jelentést készítsen, és kemény bizonyítékként tegye közzé Izrael ellen.

Ez Izrael-ellenes propagandát jelent, amelyet kétségtelenül az izraeliek elleni erőszak, valamint az antiszemita gyűlölet szítására fognak felhasználni világszerte”

– zárta véleményét Kemp ezredes.

A palesztinok maguk intézik a nyomozást a meglőtt Al-Jazeerás újságírónő ügyében

A jeruzsálemi latin pátriárka is elítélte az izraeli rendőrség viselkedését, amelyet a katari hírcsatorna újságírónőjének temetésén, a terroristák megfékezésére használt.

Izrael is elutasította a CNN jelentését. Az IDF szóvivője a Maarivnak elmondta:

„Az eset bekövetkezte óta az IDF alaposan és alaposan kivizsgálja és tisztázza az újságíró halálának körülményeit. A nyilvánosságra hozott közbenső vizsgálat megállapította, hogy nem lehet meghatározni a tűz forrását, amely megölte az újságírót”.

„Az az állítás, hogy a lövések célzottan dördültek el, minden alapot nélkülöz”

– tette hozzá a szóvivő.

Tegnap Isaac Herzog izraeli elnököt a davosi Világgazdasági Fórumon kérdezték Abu Aqleh meggyilkolásáról.

„Ez természetesen egy nagyon szerencsétlen incidens, amely fáj nekem és sok izraelinek”

– mondta Herzog.

„Mi, mint minden más ország, teljes átláthatósággal működünk” – tette hozzá – „és felkértük a palesztinokat, hogy folytassunk közös vizsgálatot ennek a tragikus esetnek a körülményeivel kapcsolatban”.

„Sajnos a palesztinok ezt elutasították. Elvitték a holttestet és a golyót, ezért egyik állítás sem ellenőrizhető”.

Herzog hangsúlyozta:

„Izrael nyitott és átlátható volt, felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy csatlakozzon a vizsgálati folyamathoz, mert nagy jelentőséget tulajdonítunk a szólásszabadságnak, az újságírók és a média munkájának, és tiszteletben tartjuk őket. Itt több lehetséges forgatókönyv is van, és a múltban is voltak olyan esetek, amikor hamisított bizonyítékok alapján vádoltak meg minket, és végül kiderült az igazság.”

„Ne hagyatkozzanak hamis jelentésekre vagy hamisított tényekre”

– intett az elnök.

„Csak ellenőrzött tényekre hagyatkozzanak. Nagyon sajnálatos, hogy a palesztinok megtagadták az együttműködést”.

Már Mahmúd Abbász halálára készül az izraeli rendőrség

A rendőrség attól tart, hogy Abbász halála nyomán fellángolhat az erőszak a Palesztin Autonómia területén, ezért két lehetséges műveleti tervet tartanak készenlétben.