Hírszerzési jelentés: Irán nukleáris fegyver-technológiákhoz akart hozzájutni

Egy új 80 oldalas svéd hírszerzési jelentés azt állítja, hogy Irán „ipari kémkedést folytat, elsősorban a svéd csúcstechnológiai ipar és olyan svéd termékek iránt, amelyek felhasználhatók egy nukleáris fegyverprogramhoz”.

Az Iráni Iszlám Köztársaság nukleáris technológia megszerzésére irányuló erőfeszítéseit részletezi a svéd biztonsági szolgálat által nemrég közzétett hírszerzési jelentés.

A Svéd Biztonsági Szolgálat márciusban kiadott, a 2021-es évre vonatkozó jelentése szerint Irán „ipari kémkedést folytat, elsősorban a svéd csúcstechnológiai ipar és olyan svéd termékek iránt, amelyek felhasználhatók egy nukleáris fegyverprogramhoz”.

„Az Iráni hírszerzők többek között diplomáciai fedésben tevékenykednek Svédországban”

– tették hozzá.

Az Egyesült Államok és más világhatalmak karnyújtásnyira vannak egy olyan megállapodástól, amelynek értelmében Irán több mint 100 milliárd dollár értékű szankciókönnyítésért cserébe átmenetileg korlátozná atomfegyver-projektjét.

Izrael kormánya hevesen ellenzi a leendő megállapodást, mert az nem állítja le véglegesen az iráni atomprogramot, valamint azért, mert az alku rendelkezéseit nem lehet könnyen betartatni. Ráadásul az iráni rezsimnek pénzügyi eszközöket biztosítana a zsidó állam és más közel-keleti és nyugati országok elleni terrorizmus finanszírozásához.

Kiszivárgott az atomalku tervezete, négylépcsős lesz a megállapodás

Hamarosan megegyeznek Iránnal a világhatalmak.

A mostani svéd jelentés megállapításai hasonlóak az egy évvel korábbi svéd értékeléséhez.

„Irán komoly erőforrásokat fektet be ezen a területen, és az erőforrások egy részét Svédországban használják fel”

– írták.

Júniusban a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal, amely az amerikai FBI-hoz hasonlóan működik, szintén figyelmeztetett az Irán tevékenységére.

A jelentés megjegyezte, hogy a német vámnyomozó iroda (ZKA) vizsgálatot indított egy iráni származású német állampolgár ellen „a külkereskedelmi törvény megsértésének gyanúja miatt három kereskedelmi ügyben, amiért állítólag részt vett laboratóriumi berendezések és spektrométerek beszerzésében Irán nukleáris és rakétaprogramja számára”.

„Az iráni rezsim az egyik legnagyobb rakétaprogramot folytatja a Közel-Keleten”

– áll a jelentésben.

Iránt azzal is vádolják, hogy rakétákat és dróntechnológiát szállít többek között a jemeni húszi lázadóknak, akik viszont az Egyesült Arab Emírségek és szövetségesei ellen használják azokat.

A jelentés megjegyezte, hogy „Irán ambiciózus rakétaprogramja nem tartozik a közös átfogó cselekvési terv [az iráni atomalku] rendelkezéseinek hatálya alá”, és „az erre [a rakétaprogram bővítésére] irányuló beszerzési tevékenységek Németországban folyamatosan zajlanak – emelkedő tendenciával”.

Kohncast: Nukleáris Közel-Kelet nyugati pénzből?

A Kohncast legújabb adásában körbejárjuk a küszöbön álló atomalku eddig nyilvánosságra került részleteit, és az erre adott izraeli reakciókat.