Kiszivárgott az atomalku tervezete, négylépcsős lesz a megállapodás

A Haaretz közzétette a Teherán és a világhatalmak közötti tárgyalások utolsó szakaszában lévőnek mondott, közelgő iráni atomalku tervezetének részleteit.

A forrás nélküli jelentés szerint a megállapodás tervezete négy lépcsőfokot tartalmaz az iráni nukleáris tevékenység leállítására és az iszlám köztársasággal szembeni nyugati szankciók feloldására, amelynek értelmében a negyedik és egyben utolsó lépés 165 nappal az alku aláírása után lép életbe.

A fokozatos lépések célja a jelentés szerint a felek közötti bizalom megszilárdítása.

Mielőtt bármilyen megállapodást aláírnának, a felek állítólag véglegesítenek egy olyan megállapodást, amelynek értelmében Teherán nyugati foglyokat engedne szabadon, cserébe a nyugati országok által befagyasztott iráni vagyontárgyak feloldásáért és a kezdeti szankciók enyhítéséért cserébe.

Az első lépés, amely az aláírás napján lép életbe, azt jelenti, hogy Irán felhagy az urándúsítással, bár megtarthatja az addig felhalmozott dúsított uránját.

A jelentés szerint a második lépés 30 napot vesz igénybe, amelynek értelmében a Biden-adminisztráció az amerikai kongresszus elé kell, hogy terjessze jóváhagyásra a megállapodást. A harmadik lépésben, 60 nappal a kongresszus jóváhagyása után Washington értesíti az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) a paktumhoz való újbóli csatlakozásról szóló döntéséről.

A negyedik és egyben utolsó lépésben – további 60 nap elteltével – az Egyesült Államok hivatalosan is visszatér a megállapodáshoz, a felek pedig további szankciókat szüntetnek meg –

olvasható a jelentésben.

Rijád sem kér az atomalkuból: az olajkitermelés csökkentésével fenyegetőznek

Egy amerikai olajipari cég vezérigazgatója szerint Szaúd-Arábia a globális színtéren továbbra is inkább Oroszországhoz, mint az Egyesült Államokhoz igazodik.