Rijád sem kér az atomalkuból: az olajkitermelés csökkentésével fenyegetőznek

A Biden-kormányzat Iránnal kötendő nukleáris megállapodása nem tetszik Szaúd-Arábiának.

Dan Eberhart, a Canary, egy denveri székhelyű olajipari cég vezérigazgatója szerint biztosan nem véletlen, hogy a szaúdiak olajkitermelés-csökkentéssel való fenyegetőzése pont akkor történik, amikor a Joe Biden vezette Egyesült Államok és Irán közel jár a 2015-ös nukleáris megállapodás felélesztéséhez, amely feloldaná a szankciók egy részét az ország nukleáris programjának korlátozásáért cserébe.

„Egy ilyen megállapodás gazdasági könnyebbséget jelentene Teheránnak és kisebb mértékben a globális olajpiacoknak, mivel felszabadítana napi mintegy egymillió hordó iráni olajexportot.

Ez a fejlemény, valamint a gazdasági recesszióval, a növekvő inflációval és a csökkenő kereslettel kapcsolatos aggodalmak hozzájárultak ahhoz, hogy az olajárak hordónként 100 dollár alá kerültek”

írta Eberhart a Forbes-ban.

„Nem titok, hogy Biden azt akarja, hogy az olajár (amely az infláció egyik fő hajtóerejét jelenti), csökkenjen a novemberi félidős választások előtt. Az elnök gyakran könyörög Szaúd-Arábiának – legutóbb július közepén egy rijádi látogatás során -, hogy segítsen a termelés növelésével.

A szaúdi vezetők azonban ellenálltak Biden kéréseinek.

Így Irán maradt az egyetlen út a piacon lévő olaj mennyiségének növelésére. Biden ezt az utat választotta, de már most láthatóak a következmények”

– folytatta, hozzátéve, hogy úgy tűnik, Szaúd-Arábia célja a jövőben a hordónkénti 100 dolláros olajár.

Reuters: a világ legnagyobb olajexportőre is orosz olajat vásárol

Szaúd-Arábia fürdik az olcsó orosz olajban, miközben sajátját jó áron értékesíti a nemzetközi piacokon.

Eberhart azt is állította, hogy Rijád jelenlegi álláspontja

„megerősíti, hogy Szaúd-Arábia a globális színtéren továbbra is inkább Oroszországhoz, mint az Egyesült Államokhoz igazodik”.

„Oroszországnak … szüksége van a magasabb olajárakra, mert az amerikai és az európai uniós szankciók rontották olajkitermelési és -exportálási képességét.

Moszkvának hordónként 30 dolláros árengedménnyel kell eladnia az olaját, hogy vevőket találjon Ázsiában, miközben Európa hátat fordít az orosz energiának, és szankciók sújtják az orosz gazdaságot”

– írta.

„Ez azt jelenti, hogy az olajárak közelmúltbeli csökkenése különösen rosszul érintette Moszkvát, mivel az olajból származó haszonkulcsa így jelentősen csökkent. A helyzet tovább súlyosbodhat, ahogy a Nyugat az orosz olajra vonatkozó árplafonrendszerről tárgyal, hogy megbüntesse Moszkvát az ukrajnai invázióért. A szaúdiak azonban Oroszországot továbbra is az OPEC+ csoport fontos tagjának és a Közel-Keleten nélkülözhetetlen szövetségesnek tekintik – fontosabbnak, mint Amerikát Biden alatt”

– folytatta Eberhart.

Eberhart szerint fontos kérdés, hogy ha az Egyesült Államok és Irán között létre is jön a nukleáris megállapodás, mindennek mennyire lesz pozitív hatása akkor, ha az OPEC+ csökkenti a kitermelést, hogy az árak ne essenek 100 dollár alá.

„A jelenlegi piaci körülmények között irreálisnak tűnik minden remény arra, hogy az olaj tartósan 90 dollár alatt maradjon”

– zárta cikkét Eberhart.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Örülhetnek a szaúdiak: hatalmasat kaszál a magas olajárakon az Aramco

A Saudi Aramco jelentése szerint a mostani negyedéves eredmény rekordnak számít.