Reuters: a világ legnagyobb olajexportőre is orosz olajat vásárol

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre több mint kétszeresére növelte a második negyedévben importált orosz fűtőolaj mennyiségét, hogy a nyári meleg miatt fellépő hűtési igényeket kielégítendő ellássa vele az erőműveit, és felszabadítsa a királyság saját nyersolajának exportra szánt mennyiségét.

Oroszország kedvezményes áron értékesíti az olaját, miután az ukrajnai inváziója miatti nemzetközi szankciók miatt kevesebb vevője maradt.

Az energiatermeléshez használt fűtőolaj megnövekedett eladásai Szaúd-Arábiának jól mutatják, hogy Joe Biden amerikai elnöknek milyen kihívással kell szembenéznie, amikor kormánya Oroszország elszigetelésére és energiaexport-bevételeinek csökkentésére törekszik – számolt be róla a Reuters.

Miközben számos ország megtiltotta vagy visszatartotta az Oroszországtól való vásárlást, Kína, India és számos afrikai és közel-keleti ország növelte az importját.

A Reuters által megszerzett adatok szerint Szaúd-Arábia idén április-júniusban 647 000 tonna (48 000 hordó/nap) fűtőolajat importált Oroszországból orosz és észt kikötőkön keresztül,

ami a duplája az előző év azonos időszakában mért 320 000 tonnához képest.

A teljes 2021-es évben Szaúd-Arábia 1,05 millió tonna orosz fűtőolajat importált.

A szaúd-arábiai és az orosz energiaügyi minisztérium nem kívánta kommentálni a megnövekedett importra vonatkozó kérdéseket.

WSJ: Az orosz olajtermelők egy lépéssel a szankciók előtt járnak

A szállítmányozók és a finomítók elrejtik az orosz olaj eredetét, és az olaj egy része az Egyesült Államokba kerül.