Kína arra kérte Putyinékat, hogy vessenek véget a nukleáris orosz rulettnek

Peking arra figyelmeztet, hogy egyetlen incidens is a Zaporizzsjai atomerőműnél súlyos nukleáris balesetet okozhat, „amelynek visszafordíthatatlan következményei lehetnek Ukrajna és a szomszédos országok ökoszisztémájára és közegészségügyére” – adta hírül az Inews.

Egy magas rangú kínai tisztviselő pénteken azt mondta az ENSZ-ben, hogy egyetlen incidens is súlyos nukleáris balesetet okozhat „visszafordíthatatlan következményekkel Ukrajna és a szomszédos országok ökoszisztémájára és közegészségügyére nézve”.

Geng Shuang, Kína helyettes állandó ENSZ-képviselője hangsúlyozottan felszólította az összes érintett felet, hogy „tanúsítsanak maximális önmérsékletet, szigorúan tartsák be a nemzetközi jogot, és minimalizálják a balesetek kockázatát”, hozzátéve:

„Nem engedhetjük meg, hogy a csernobili és a fukusimai nukleáris baleset tragédiája megismétlődjön”

– mondta.

„A zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonsági kockázatainak alapvető kiküszöbölése érdekében a nemzetközi közösségnek felelősségteljesen kell törekednie a helyzet deeszkalációjára, fokoznia kell a diplomáciai erőfeszítéseket és a politikai megoldásokat, vissza kell vezetnie a feleket a párbeszédhez és a tárgyalásokhoz, és mielőbb tűzszünetet és az ellenségeskedések beszüntetését kell elérnie”

– folytatta.

„Kína ismételten felszólítja az összes érintett felet, hogy tegyenek eleget egymás jogos biztonsági aggályainak, építsenek ki egy kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható biztonsági struktúrát,

és tegyenek töretlen erőfeszítéseket az ukrajnai válság megfelelő megoldása, valamint a térségben a tartós béke és stabilitás elérése érdekében”

– tette hozzá.

Az oroszokkal együtt menne megvizsgálni a zaporizzsjai atomerőművet a NAÜ

oszatom szerint „Oroszország számára mindig is elsőbbséget élvezett a nukleáris létesítmények biztonsága, függetlenül attól, hogy hol vannak”.

A nemzetközi közegészségügyi vészhelyzet mellett egy súlyos baleset és sugárzáskibocsátás az erőműben újabb csapást jelentene a világgazdaságra, amelyet a Covid-19 és az energiaválság már így is súlyosan érint.

Kína figyelmeztetése azért is jelentős, mert talán az egyetlen olyan világhatalom, amely valódi befolyással bír Oroszországra.

Peking alig néhány órával azután adta ki nyilatkozatát, hogy Zaporizzsjában – Európa legnagyobb atomerőművében – órákra megszűnt az áramszolgáltatás.

Robin Grimes, a londoni Imperial College professzora, a védelmi minisztérium korábbi nukleáris tudományos főtanácsadója ugyanakkor azt mondta, hogy van ok a bizakodásra.

„A személyzet különleges intézkedéseket tett a kockázatok csökkentése érdekében. Szerintem ezért van az, hogy a hat reaktorból jelenleg csak kettő működik – és ezek is csak 80 százalékban”

– mondta.

„Ez a helyzet hihetetlenül ostoba. Mindannyian reméljük, hogy az ész győzedelmeskedik. De a NAÜ már járt ezen a helyszínen, és gondoskodott arról, hogy a megfelelő biztonsági és tartalékrendszerek működjenek – miután levonta a tanulságokat Fukusimából”.

Hozzátette, hogy mindent összevetve, a zaporizzsjai erőmű tervezése miatt egy Csernobilhoz hasonló katasztrófa „rendkívül valószínűtlen”.

Ha az erőmű hűtőrendszerei mégis drasztikusan meghibásodnának, és leolvadás következne be, Grimes professzor szerint a sugárzáskibocsátás inkább a japán fukusimai nukleáris baleset után tapasztaltakkal lenne azonos mértékű, mint a csernobili balesethez hasonló.

Magyarország felszólította Oroszországot, hogy vonja ki katonai erőit Ukrajnából

Magyarországgal együtt 42 másik ország szólította fel a Kremlt, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit a Zaporizzsjai Atomerőműből és egész Ukrajnából.