Magyarország felszólította Oroszországot, hogy vonja ki katonai erőit Ukrajnából

Magyarországgal együtt 42 másik ország szólította fel Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit a Zaporizzsjai Atomerőműből és egész Ukrajnából.

A Zaporizzsjai Atomerőműben kialakult helyzetről szóló közös nyilatkozatot vasárnap tették közzé az EU bécsi nemzetközi szervezetek melletti küldöttségének honlapján.

„Felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit és minden más illetéktelen személyt a Zaporizzsjai Atomerőműből, annak közvetlen környezetéből és egész Ukrajnából,

hogy az üzemeltető és az ukrán hatóságok ismét szuverén felelősséget vállalhassanak Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül, és a törvényes üzemeltető személyzet külső beavatkozás, fenyegetés és elfogadhatatlanul kemény munkakörülmények nélkül végezze feladatát”

– áll a nyilatkozatban.

Az EU és 42 ország hangsúlyozta, hogy az orosz katonai személyzet és fegyverek elhelyezése a nukleáris létesítményben

„elfogadhatatlan, és figyelmen kívül hagyja a biztonsági elveket, amelyek tiszteletben tartására a NAÜ (Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség) valamennyi tagja kötelezettséget vállalt”.

Kifejezték továbbá, hogy támogatják a NAÜ és főigazgatója munkáját, hogy az Ukrajna ellen Oroszország által jelenleg is folytatott agressziós háború során segítséget nyújtsanak Ukrajnának a nukleáris biztonság, a védelem és a biztosítéki intézkedések végrehajtása terén, „tiszteletben tartva ugyanakkor a terület és az infrastruktúra feletti teljes ukrán szuverenitást”.

Az ENSZ-főtitkár katasztrófától tart a zaporizzsjai atomerőműnél

Az ukrán állami energiavállalat, az Enerhoatom időközben azt jelentette: csütörtök délután újabb támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet.

„Határozottan elítéljük, hogy Oroszország dezinformációval próbálja igazolni az Ukrajnában végrehajtott illegális akcióit. A nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni Oroszországot agressziójáért, és

Oroszországnak teljes felelősséget kell vállalnia az Ukrajnában végrehajtott törvénytelen cselekedeteiért”

– áll a dokumentumban.

A nyilatkozatot Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Grúzia, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Hollandia, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Koreai Köztársaság, Moldovai Köztársaság, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Törökország, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió nevében tették közzé.

A zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb atomerőműve, amelyet az orosz erők március 4-én foglaltak el.

Sikeresek voltak a Dnyeper folyó hídjai elleni ukrán támadások

A folyón átívelő két fő híd egyike sem alkalmas arra, hogy jelentős mennyiségű katonai felszerelést szállítsanak át rajta a folyótól nyugatra elhelyezkedő orosz erőknek.