Sikeresek voltak a Dnyeper folyó hídjai elleni ukrán támadások

Jelentősen meggyengítette az orosz pozíciókat Ukrajna déli részén, hogy az ukrán haderő sikeres ellentámadásokat indított a Dnyeper folyó átkelési pontjai ellen – állapította meg szombat reggeli értékelésében az ukrajnai hadihelyzetről a brit hírszerzés.

A brit védelmi minisztérium által kiadott tájékoztatás szerint jelenleg

a folyón átívelő két fő híd egyike sem alkalmas arra, hogy jelentős mennyiségű katonai felszerelést szállítsanak át rajta a folyótól nyugatra elhelyezkedő orosz erőknek.

A brit hatóságok szerint az orosz csapatoknak csak felületes javításokat sikerült végezniük az antonivkai hídon, a másik hídon pedig jelen állapotában egyáltalán nem tudnak átkelni nehéz katonai járművek.

OSINTtechnical on Twitter: „Ukrainian forces hit the Antonovsky bridge in Kherson again pic.twitter.com/dNg77NRVxI / Twitter”

Ukrainian forces hit the Antonovsky bridge in Kherson again pic.twitter.com/dNg77NRVxI

A brit tájékoztatás szerint a megszállt Herszonhoz közeli vasúti hidat is újabb találatok érték.

A londoni hírszerzés információi szerint az orosz csapatok a közelmúltban kompátkelőt létesítettek a híd mellett, hogy az utánpótlást át tudják juttatni a folyón. A brit hatóságok értékelése szerint a hidak esetleges javítások elvégzése után is az orosz offenzíva gyenge láncszemei lesznek a térségben, s jelenleg két ideiglenes kompátkelőn keresztül biztosított a Dnyepertől nyugatra lévő orosz erők ellátása és utánpótlása.

Krími fiaskó, nukleáris blöff és az őszi végjáték

Medvegyev pár hete azzal fenyegetőzött, hogy „az ítélet napja azonnal bekövetkezik”, ha Ukrajna a Krím ellen intéz támadást. A támadás megtörtént, de az orosz válasz elmaradt.