Az ENSZ-főtitkár katasztrófától tart a zaporizzsjai atomerőműnél

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy sürgősen hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével, máskülönben a helyzet könnyedén katasztrófába torkollhat – tudatta közleményben az ENSZ.

„Felszólítom az Oroszországi Föderáció és Ukrajna hadseregét egyaránt, hogy azonnali hatállyal hagyjanak fel mindenfajta katonai tevékenységgel az atomerőmű közvetlen közelében, és ne vegyék célba a létesítményt vagy környékét” – írja közleményében az ENSZ főtitkára, amelyet a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai esti ülését követően adtak ki.

A nyilatkozatban Guterres mély aggodalmát fejezte ki az oroszok által megszállt erőmű körüli események miatt. Mint fogalmazott, felkérte az illetékes erőket, hogy a józan észre hagyatkozva óvják az erőművet, azonban „a helyzet enyhülése helyett, sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek”.

„Amennyiben ezek folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet” – figyelmeztetett Guterres.

Európa legnagyobb atomerőművét múlt hét végén sorozatosan érték támadások, az ukrán és orosz fél egymást vádolja a tüzérségi tűzzel. Az erőmű egyes részei ugyan megrongálódtak, de a jelentések szerint a legfontosabb létesítmények épek.

Az ukrán állami energiavállalat, az Enerhoatom időközben azt jelentette: csütörtök délután újabb támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet.

A támadással az orosz felet vádolják. A jelentés szerint öt becsapódást észleltek, de a radioaktív anyagtárolót nem érte találat. Személyi sérülés nem történt és a telep a megfelelő ellenőrzés alatt áll. A Reuters hírügynökség ugyanakkor azt jelentette: a TASZSZ orosz hírügynökség az orosz ellenőrzés alatt álló helyi közigazgatásra hivatkozva azt közölte, ukrán részről érte támadás az erőművet. A Reuters tudósítója szerint egyelőre nem sikerült ellenőrizni az egymásnak ellentmondó híreket. A területet ellenőrző, Moszkva-barát közigazgatás arról számolt be, hogy a támadást követően nem észleltek radioaktív szivárgást, a sugárzás mértéke normális a létesítményben.

Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter a nap folyamán arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnának fel kell készülnie minden eshetőségre, így az emberek evakuálására is a nukleáris létesítmény térségből.

„Az erőmű nemcsak hogy az ellenség kezén van, de képzetlen szakemberek kezében, ami akár tragédiához is vezethet” – mondta Monasztirszkij a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. „Természetesen nehéz még elképzelni is a tragédia mértékét, ha az oroszok folytatják ottani tevékenységüket” – hangoztatta.

„Számunkra mindez azt jelenti, hogy fel kell készülnünk minden eshetőségre. A mentőszolgálatok a belügyminisztériummal és a régiók minisztériumával közösen különböző forgatókönyveket vizsgálnak, amelyek szükségessé válhatnak, ideértve az evakuálásokat is” – fűzte hozzá az ukrán tárcavezető.

Az amerikai külügyminiszter egyik szóvivője a nap folyamán közölte, hogy az Egyesült Államok támogatja azokat a felhívásokat, hogy hozzanak létre demilitarizált övezetet a zaporizzsjai atomerőmű körül.

„Veszélyes és felelőtlenség harctevékenységet folytatni egy atomerőmű térségében, felszólítjuk ezért Oroszországot, hogy állítsa le katonai műveleteit az ukrán nukleáris létesítmények közelében és adja vissza Ukrajnának az ellenőrzést ezek felett, ezen felül pedig támogatjuk Ukrajna felhívását demilitarizált övezet létrehozására az atomerőmű körül” – mondta az amerikai illetékes.

Az ENSZ BT orosz kezdeményezésre csütörtökön tárgyal az ukrajnai atomerőmű helyzetéről New Yorkban. Az ülésen várhatóan felszólal Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) vezetője is, aki a múlt héten már aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt.

Fotó: EPA/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT 

Ukrán kabinetfőnök: a tél előtt véget kell vetni a harcoknak

Andrij Jermak szerint máskülönben fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország tönkre teszi az ország fűtési és energetikai infrastruktúráját.