Az oroszokkal együtt menne megvizsgálni a zaporizzsjai atomerőművet a NAÜ

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója Alekszej Lihacsovval, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatójával tárgyalt szerdán a NAÜ zaporizzsjai atomerőműbe tervezett missziójáról.

A Roszatom közleménye szerint Grossi és Lihacsov „részletekbe menően megvitatták a tervezett NAÜ-misszióval kapcsolatos kérdéseket”.

Lihacsov hangsúlyozta, hogy „Oroszország számára mindig is elsőbbséget élvezett a nukleáris létesítmények biztonsága, függetlenül attól, hogy hol vannak”. Az orosz fél egyébként kifejezte azon szándékát, hogy a NAÜ misszióját „a lehető leghamarabb meg kell valósítani, amint azt a katonai helyzet lehetővé teszi a helyszínen”.

Múlt pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal folytatott telefonbeszélgetésében szorgalmazta, hogy mielőbb meg kell szervezni a NAÜ küldöttségének helyszíni látogatását a tényleges körülmények feltárása végett.

António Guterres ENSZ-főtitkár nemrég az atomerőmű körüli térség „demilitarizálását” javasolta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont az orosz csapatok kivonását követelte a nukleáris létesítmény területéről.

Az orosz csapatok kezére került atomerőmű körül folyó harcok egy nukleáris katasztrófa veszélyét keltették, miközben Kijev és Moszkva egymást vádolja a létesítmény területének lövetésével.

A háború, amelynek nem lett volna szabad kirobbania

Háromrészes írásban veszi számba egy amerikai katonai elemző, mik vezettek az ukrajnai háború kirobbanásához és mit kellett volna tenni, hogy az elkerülhető legyen.