Medvegyev: Akkor se állítjuk le a háborút, ha Ukrajna lemond a NATO-tagságról

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb szövetségese pénteken kijelentette, hogy Moszkva akkor sem fogja leállítani ukrajnai hadjáratát, ha Kijev hivatalosan lemond a NATO-csatlakozási törekvéseiről – adta hírül a Reuters.

Dmitrij Medvegyev volt elnök, jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese egy francia televíziós interjúban azt is elmondta, hogy Oroszország csak bizonyos feltételek mellett kész tárgyalásokat folytatni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Moszkva már a februári invázió előtt világossá tette, hogy Ukrajna NATO-tagsága elfogadhatatlan számára.

„Az Észak-Atlanti Szövetségben való részvételről való lemondás most létfontosságú, de ez már nem elegendő a béke megteremtéséhez”

– mondta Medvegyev az LCI televíziónak.

„Oroszország folytatni fogja a műveletét, amíg céljait el nem éri”

– tette hozzá.

Oroszország és Ukrajna az invázió kezdete után több tárgyalási fordulót is tartott, de nem értek el előrelépést, és kevés kilátás van a folytatásra.

Krími fiaskó, nukleáris blöff és az őszi végjáték

Medvegyev pár hete azzal fenyegetőzött, hogy „az ítélet napja azonnal bekövetkezik”, ha Ukrajna a Krím ellen intéz támadást. A támadás megtörtént, de az orosz válasz elmaradt.

„[A tárgyalások] attól függnek, hogyan alakulnak az események. Korábban is készen álltunk arra, hogy találkozzunk (Zelenszkijjel)”

– mondta Medvegyev.

Medvegyev szerint az Ukrajnának már leszállított amerikai fegyverek — mint például a HIMARS rakétavetők — még nem jelentenek érdemi fenyegetést Oroszországra.

„De ez változhat, ha az Egyesült Államok által küldött fegyverek nagyobb távolságból is képesek célpontokat eltalálni”

– tette hozzá.

„Ez azt jelenti, hogy ha egy ilyen rakéta 70 kilométerre repül, az egy dolog”

– mondta.

„De amikor 300-400 km-re, az egy másik dolog, az már közvetlenül az Orosz Föderáció területére jelentene fenyegetést”.

Putyinhoz közeli tisztviselő egyezkedne a Nyugattal

A Kreml egy magas rangú tisztviselője nyugati diplomatákkal és kémfőnökökkel vette fel a kapcsolatot, hogy véget vessenek az ukrajnai háborúnak.