Terrort támogató palesztin NGO-k miatt aggódik az Európai Unió

Az Európai Uniót mély aggodalommal tölti el és elfogadhatatlannak tartja, hogy Izrael az általa terrorszervezetnek nyilvánított palesztin jogvédő szervezeteknél razziázott, alkalmazottaikat kihallgatta és többeket előállítottak – jelentette ki az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Josep Borrell közleményében azt írta, Izrael az érintett szervezetek esetében nem támasztotta alá a terrorizmusra vonatkozó állításait olyan érvvel, amely indokolná a vonatkozó uniós politika felülvizsgálatát.

Ha meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre e szervezeteknek a terrorizmussal való kapcsolatáról, akkor az EU ennek megfelelően jár majd el

– közölte.

Terrort támogató NGO-k irodáit zárták be Izraelben

Az IDF azután lépett akcióba, hogy Beni Ganz izraeli védelmi miniszter ratifikálta azt a 2021-es dokumentumot, amely terrorszervezetté minősítette az érintett szervezeteket.

A főképviselő alapvető fontosságúnak nevezte annak biztosítását, hogy a terrorizmusellenes jogszabályok ne ássák alá a civil társadalmat és a civilszervezetek munkáját.

„A szabad és erős civil társadalom elengedhetetlen a demokratikus értékek előmozdításához és a kétállami (izraeli és palesztin) megoldáshoz”

– fogalmazott Borrell, majd hozzátette: az EU elkötelezetten támogatja a két állam létrejöttét támogató civil társadalmat, valamint az izraeliek és palesztinok közötti bizalomépítést.

Júdea-szamáriai építkezések miatt aggódnak a legnagyobb európai országok

Németország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Spanyolország külügyminiszterei közös közleményben szólították fel Izraelt.

Az EU támogatja továbbá az ENSZ azon felhívását, hogy

Izrael tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely megakadályozná az érintett szervezeteket fontos emberi jogi, humanitárius és fejlesztési munkájuk folytatásában

– tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Csütörtök hajnalban izraeli katonák azután tartottak razziát, koboztak el iratokat és zárták be több palesztin jogvédő szervezetek irodáját Ciszjordániában, hogy Beni Ganz izraeli védelmi miniszter ratifikálta azt a 2021-es dokumentumot, amely terrorszervezetté nyilvánította az érintett szervezeteket. Az érintett palesztin szervezetek többsége arra vállalkozott, hogy dokumentálja, amikor Izrael vagy a palesztin aktivistákat rendszeresen őrizetbe vevő Palesztin Hatóság szerintük jogsértéseket követ el.

Mi a baja az EU-nak Izraellel?

Folyamatosan aggódik, ha bővülnek a zsidó telepek, beszól, ha Izrael visszalő a Hamásznak, címkézi a ciszjordániai termékeket — bosszankodik Seres László az Azonnali hasábjain.