Júdea-szamáriai építkezések miatt aggódnak a legnagyobb európai országok

Németország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Spanyolország is aggodalmát fejezte ki Izrael azon tervei miatt, hogy közel 5000 lakást építenek Ciszjordánia zsidók által lakott részén.

Az országok külügyminiszterei közös közleményben szólították fel Izraelt, hogy állítsa le a térség minden, településbővítéssel kapcsolatos tevékenységét – adták hírül ezen államok külügyminisztériumai a Jerusalem Online közlése szerint.

„Aggodalommal tölt el bennünket az izraeli hatóságok döntése, amely szerint több mint 4900 lakóegységet építenek a megszállt Ciszjordániában. A települések terjeszkedése sérti a nemzetközi jogot, és tovább veszélyezteti a kétállami megoldás életképességét, és azt a törekvést, hogy igazságos és tartós béke legyen elérhető az izraeli-palesztin konfliktusban”

— olvasható a közleményben.

Az európai külügyminisztériumok Izrael döntését „kontraproduktívnak” nevezték az Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között létrejött normalizációs megállapodások fényében.

„Ezért a települések építésének azonnali leállítását szorgalmazzuk”

– folytatódik a közlemény.

A hét elején nyilvánosságra hozott építési terveket az Egyesült Nemzetek közel-keleti békefolyamatért felelős külön-koordinátora, Nickolay Mladenov és az európai diplomácia vezetője, Josep Borrell korábban illegálisnak minősítette.

Izrael mégis rástartolt az annektálásra?

Izrael jóváhagyta 2166 új telepes lakás felépítését az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában.