Izrael mégis rástartolt az annektálásra?

Az Öböl-menti államokkal kötött szeptember közepi megállapodások után egy hónappal Izrael jóváhagyta 2166 új telepes lakás felépítését az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában – jelentette a The Daily Star című libanoni hírportál az AFP hírügynökségre hivatkozva.

A The Times of Israel szerint a jóváhagyott lakások többsége elszigetelt részeken, olyan telepes blokkokon kívül épülne, amelyekhez Izrael egy jövőbeni megállapodás után is ragaszkodna.

Az 1948-as, Izrael és Jordánia közötti fegyverszüneti vonalak keleti oldalán, az 1967-ben elfoglalt Júdeában-Szamáriában (Ciszjordániában) már nyolc hónapja, a koronavírus járvány megjelenése óta nem folytak újabb izraeli építkezések.

Az 1967 óta a nemzetközi jog egyik értelmezése szerint „megszálltnak” minősülő terület civil közigazgatását ellenőrző izraeli katonai hatóságok adtak engedélyt az újabb lakások felhúzására.

Izrael kevesebb mint egy hónappal ezelőtt állapodott meg amerikai közvetítéssel a kapcsolatok normalizálásáról az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Az egyezmény egyik feltétele Izrael Ciszjordániában eredetileg július 1-től tervezett annektálási terveinek befagyasztása volt.

Jeruzsálem legalábbis időleges lemondott fennhatósága kiterjesztéséről a telepesek lakta, az 1993-ban megkötött oslói egyezmény szerint „C” zónának nevezett területek esetében, noha a Donald Trump kezdeményezte új amerikai béketerv Izraelnek ígérte a ciszjordániai területek mintegy 30 százalékát, a tervben megjelölt térképek szerint elsősorban az eleve izraeli telepesek lakta részeket.

A terv bírálói, így pl. a Peace Now baloldali békecsoport szerint azonban ez egyszer s mindenkorra megpecsételné a leendő palesztin állam sorsát.

Az izraeliek többsége jobban örül a békekötésnek, mint az annektálásnak

Az Emírségekkel kötött megállapodás szerint Izrael egy időre felhagy a szuverenitás kiterjesztésével, melyet az izraeli közvélemény egy reális kompromisszumnak tekint.