Az izraeliek többsége jobban örül a békekötésnek, mint az annektálásnak

Az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodás szerint Izrael egy időre felhagy a Júdea és Szamária területeinek egy részét érintő szuverenitás kiterjesztésével, melyet az izraeli közvélemény egy reális kompromisszumnak tekint – írja az Arutz7.

A Direct Poll ügynökség által készített közvélemény-kutatás arra keresett választ, hogy vajon az Emírségekkel kötött békét, vagy a szuverenitás kiterjesztését preferálják az izraeliek. A válaszadók 76,7 százaléka a békepaktumot részesíti előnyben szemben 16,5 százalékkal, akik a szuverenitás kiterjesztését, 3,1 százalék egyiket sem, további 3,7 százalék pedig nem tudott válaszolni.

Donald Trump bejelenti a békemegállapodást fotó: EPA/Doug Mills

A kutatás egyik legmeglepőbb eredménye, hogy még a jobboldali szavazók 64,1 százaléka is a békekötést részesíti előnyben a jogkiterjesztéssel szemben, és a jobboldali szavazók mindössze 27,9 százaléka nevezte fontosabbnak a jogkiterjesztést az Emírségekkel kötött békénél. Ezen szavazók 1,6 százaléka egyiket sem támogatja, míg 6,4 százalék nem foglalt állást a kérdésben.