Labradorokkal szimatolják ki a rákbetegséget

Egy izraeli startup, amelyet az IDF kutyás egységének egykori parancsnoka vezet, 6,2 millió dollárt gyűjtött össze, hogy labradorokkal felszerelt korai rákszűrő központokat fejlesszen ki.

Kevesen értik jobban a kutyák pszichéjét és képességeit, mint Ariel Ben-Dayan ezredes (rez.), az Izraeli Védelmi Erők Oketz kutyás egységének korábbi parancsnoka.

Ben-Dayan a SpotitEarly vezérigazgatója, amely a kutyák kiváló szaglásán alapuló, mesterséges intelligenciával kombinált korai rákfelismerő rendszert épít.

A felhasználó megvásárol egy otthoni készletet, amely egy sebészeti maszkot tartalmaz, öt percig belélegez a maszkba, majd elküldi egy szűrőlaborba, ahol a maszkot egy szaglóállomásba helyezik. A mintát több, speciálisan kiképzett kutya is megszaglássza.

Ha a viselkedésük, amelyet egy mesterséges intelligencia algoritmus megerősít, rákot jelez, az illetőt az egészségügyi rendszerbe utalják további vizsgálatokra.

Az Amerikai Kennel Klub szerint a kutyák ultraérzékeny orra képes a rák szagát a leheletben vagy a vizeletben már nagyon korai stádiumban kiszűrni, amikor a betegség még sokkal jobban kezelhető.

A SpotitEarly arra képzi ki a labradorokat, hogy egyetlen mintából megbízhatóan kiszagolják a mell-, tüdő-, vastagbél- vagy prosztatarákot. Ben-Dayan szerint ez a fajta rendelkezik a megfelelő tulajdonságokkal: kiváló szaglásképességgel, fegyelemmel és munkakedvvel.

Izraeli kutatók kiszagolják a betegségeket

Az infravörös orr képes észlelni a szagokat és képpé alakítani azokat egy számítógép képernyőjén.

A vállalat laboratóriuma egy kibucban található, ahol a kutyák élnek és dolgoznak. A SpotitEarly két izraeli orvosi központtal, a jeruzsálemi Hadassah-val és a tel-avivi Souraskyval folytat klinikai vizsgálatokat.

„A vizsgálatot megelőző képzési fázisban tesztünk nagyobb érzékenységet és jobb specificitást mutatott a rák korai stádiumainak kimutatásában, mint bármely ma forgalomban lévő teszt”

– mondja Ben-Dayan.

„Három hónap múlva várjuk az időközi elemzést, és 10 hónap múlva fejezzük be a klinikai vizsgálatokat.”

Kutya és nanotechnológia hibridje

A szaglótechnológia forró új terület, és a Ben-Gurion Egyetemen és a Technion-Izraeli Technológiai Intézetben betegségeket kiszimatoló elektronikus „orrokat” fejlesztenek.

Az elektronikus orrok azonban még nem bizonyultak elég pontosnak valós körülmények között, ahol a betegségszagokat el kell különíteni a mintában lévő egyéb illatoktól – például a beteg leheletén lévő kávétól -.

Ben-Dayan úgy véli, hogy a jövő egy elektronikus orr és egy kutyaorr hibridjében rejlik.

„Sokéves tapasztalatom van a kutyákkal, és tudom, hogy senki sem helyettesítheti a kutyaorrat. De ha hozzáadjuk a technológiát, akkor ez lesz az optimális rendszer, amely egy újabb szintű bizalmat és ellenőrzést biztosít számunkra”

– mondta az ISRAEL21c-nek.

„Ha rákot találunk, akkor további szűrési eljárásokra küldjük ügyfelünket. Ha ezek a vizsgálatok [még] nem találnak semmit, mert túl korai stádiumban van, akkor hat vagy 12 havonta rutinszerű szűrővizsgálatokat fogunk javasolni, mivel feltételezzük, hogy vannak olyan esetek, amikor mi előbb találjuk meg, mint bármely más labor”

– mondja Ben-Dayan.

Mesterséges intelligenciával elemzik a gyereksírást

Az izraeli eszköz mélytanulási algoritmusokat használ, hogy megtanulja az egyes babák egyéni szokásait és napi rutinját… és megmondja a szülőknek, hogy MIÉRT sír a baba.