Akár tíz nehéz tél is várhat Európára

A következő „5-10 tél nehéz lesz” – figyelmeztetett hétfőn Alexander De Croo belga miniszterelnök, miközben az energiaárak Európában új rekordokat döntögetnek.

„A helyzet alakulása egész Európában nagyon nehéz”

– mondta De Croo újságíróknak.

„Egyes ágazatok komoly nehézségekkel küzdenek a magas energiaárak miatt”.

Észrevételeit azután tette, hogy

az európai földgázárak a nyári átlagár 15-szörösére emelkedtek, a

villamos energia ára pedig a további orosz szállításcsökkentések veszélye miatt ugrott meg.

UnHerd: Európa elvesztette az energiaháborút

A jelenlegi kapacitás mellett az EU-nak éppen annyi gáza lenne, hogy november végéig eljusson – figyelmeztet Thomas Fazi.

Egy belga tisztviselő szerint az ukrajnai háborúból eredő, jelenleg is zajló események legnagyobb kockázata az, hogy az európai szolidaritás megszakadhat, hozzátéve, hogy ez alááshatja az energiapiacokat, és károsíthatja a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegesség elérésére irányuló erőfeszítéseket.

Az irányadó gáz határidős ügyletek akár 21%-kal is emelkedtek, miközben a német áram ára először emelkedett 700 euró (698,21 dollár) fölé megawattóránként, mivel az Északi Áramlat kulcsfontosságú gázvezeték augusztus 31-én háromnapos karbantartási munkálatokra leáll, ami ismét felveti az aggodalmakat, hogy a vezeték nem a tervezett időpontban áll helyre.

De Croo szerint Belgium képes elviselni a válságot, „ha támogatjuk egymást ezekben a nehéz időkben”.

Politico: ez lesz Európa utolsó nyara, az orosz tél előtt

Ahogy a háború elhúzódik – vagy akár még kegyetlenebbé válik –, a szakértők azt jósolják, az európai kormányok a szegényebb, éhesebb és fázó szavazók nyomása alá kerülnek.