Migránsözönt zúdítanak Európára az emberkereskedők

A menedékkérők Európába irányuló áradata töretlenül folytatódik — írja az osztrák Kronen Zeitung.

Ezt most az első befogadó uniós országok új adatai is megerősítik. Idén például már 13 ezer migráns kért menedékjogot a kis ciprusi szigetköztársaságban. Többségük Törökországból érkezett. Emellett idén már több mint 20 ezer migráns tette meg a veszélyes átkelést kis hajókon a La Manche-csatornán.

Mindannyiuknak egyetlen célja van: egy jobb élet Európában.

Ez nagy kihívások elé állítja az európai migránspolitikát – különösen az embercsempészet elleni küzdelemben.

Az uniós statisztikák szerint a lakosság számához viszonyítva Cipruson nyújtják be évente messze a legtöbb menedékkérelmet. A nicosiai kormány ezért többször is segítséget kért az EU-tól. A tartózkodási jogállás nélküli migránsok jelenleg Ciprus déli részén a lakosság mintegy négy százalékát teszik ki – jelentette az állami rádió.

Illegális migránsok ostromolják a déli államhatárt

A javulást az okozhatja, hogy ha az Európai Unió újraértékeli a migrációs politikáját, és az embercsempészést nem bocsánatos bűnként kezeli.

Törökországból Ciprusra hurcoltak

A ciprusi hatóságok szerint a legtöbb migránst csempészbandák szállítják Törökországból a török csapatok által megszállt földközi-tengeri sziget északi részére. Ezeket aztán az elválasztó vonal nem jól őrzött részein keresztül csempészik délre.

Ciprus 1974 óta egy nagyobb, görög többségű déli és egy északi, ciprusi török részre van felosztva. Csak Törökország ismeri el Észak-Ciprust államként. Ciprus de facto felosztása miatt a nemzetközileg elismert Ciprusi Köztársaság csak a sziget déli részén gyakorol tényleges ellenőrzést.

A görög-török határfolyó szigetén rekedt migránsok

Vasárnap óta az is kiderült, hogy csaknem 40 migráns napok óta rekedt egy kis szigeten a görög-török határfolyó, az Evros közepén. Az embereket sürgősen biztonságba kell helyezni – követelték a görög parlamenti képviselők és az emberi jogi szervezetek. A görög rendőrség azonban azt állította, hogy a kis sziget a határ török oldalán van.

37 ezer migráns kelt át a Földközi-tengeren Olaszországba 2022 óta

Olaszország is érzi az új migránsáradat hatásait. 2022 eleje óta mintegy 37 ezer ember érkezett déli szomszédainkhoz, miután átkelt a Földközi-tengeren. Ugyanebben az időszakban 2021-ben 27 474, 2020-ban pedig 11 965 volt a római belügyminisztérium adatai szerint.

A migránsok érkezése azzal fenyeget, hogy forró választási témává válik Olaszországban. Az ország szeptember 25-én új parlamentet választ. A jobbközép pártok – köztük a idegen-szkeptikus Lega és a Fratelli d’Italia (Olasz Testvérek/FdI) – szövetsége a felmérések szerint megnyerheti a választásokat.

Kiszivárgott: az olasz jobboldal feladja EU-ellenes álláspontját

A jobboldali vezetők igyekeznek megnyugtatni a pénzügyi piacokat és a nemzetközi szövetségeseket azzal, hogy egyértelműen leszögezik: a korábbi Európa-ellenesség már a múlté.

La Manche csatorna: Az átkelések majdnem megduplázódtak

Idén már több mint 20 ezer migráns tette meg a veszélyes átkelést kis hajókon a La Manche-csatornán. Ez derül ki a brit kormány hivatalos adataiból, amelyekről a PA hírügynökség vasárnap számolt be. Ez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest: az évnek ebben az időszakában ez a szám csak 11 300 volt. Tavaly összesen 28 526 átkelést számoltak össze a hatóságok.

A britek inkább kitoloncolnának bizonyos menedékkérőket

A Franciaországból Nagy-Britanniába irányuló átutazások, amelyek a Brexit és a Corona-járvány óta – részben a szárazföldi útvonalak szigorúbb ellenőrzése miatt – megnőttek, szálka a londoni konzervatív kormány szemében. A saját határai feletti ellenőrzés megszerzése volt az uniós kilépési kampány egyik központi ígérete. A britek ezért bizonyos, különböző nemzetiségű menedékkérőket Ruandába akarnak repíteni, és ennek érdekében ellentmondásos megállapodást kötöttek a kelet-afrikai országgal.

Már több mint 31 ezer menedékkérelem Ausztriában

Az Európába érkező migránsok közül sokan Ausztriába is szeretnének menni. A legfrissebb (július végén már közzétett) adatok szerint az év első felében 31 050 migráns nyújtott be menedékkérelmet Ausztriában. A legtöbb ilyen kérelmet Afganisztánból (7325), majd Szíriából (6680), Tunéziából (3810), Pakisztánból (3110) és Indiából (2025) érkezett migránsok nyújtották be. Augusztus 12-ig idén már csaknem 330 emberkereskedőt tartóztattak le – hivatkozott az adatokra Gerhard Karner (ÖVP) belügyminiszter. A tavalyi év azonos időszakához képest ez 80-nal több.

Miután szombaton Burgenlandban három halottal és több súlyos sérülttel végződött egy emberkereskedő jármű balesete, Karner élesen bírálta az emberkereskedők tevékenységét.

„Három ember tragikus halála a mai napon a Kittsee határátkelőnél ismét megmutatja a csempészmaffia brutalitását és gátlástalanságát”

– mondta. Hangsúlyozta, hogy továbbra is határozottan fel kell lépni ellenük.

Hamarosan Líbia lesz az EU legnagyobb problémája

„Líbia jelenlegi helyzete rendkívüli látens kockázatot jelent az európai biztonságra – ami, ha nem oldódik meg, katasztrófához vezet” – véli Nicholas Krohley.

Hozzátette:

„A hiteles migránsügyi politika elválaszthatatlanul kapcsolódik egy következetes visszatérési rendszerhez. Azoknak, akik nem kapnak menedékjogot, vissza kell térniük hazájukba. Itt szoros együttműködésre van szükség az európai tagállamok között, valamint egyértelmű üzenetekre a származási és tranzitországok számára az emberkereskedelem elleni következetes küzdelem érdekében”

– mondta Karner. Karner a nemzetközi együttműködésre is utalt: már felállt egy magyar, szerb és osztrák nyomozókból álló munkacsoport, és már megtartották az első nyomozói konferenciát.

A csempész- és emberkereskedő bandák bizonytalanabbá teszik a határ menti régiókat

Jelenleg a magyar-szerb határon fegyveres konfliktusok vannak a rivális csempész- és emberkereskedő bandák között

– mondta Karner. A Görögország és Észak-Macedónia közötti határvidéken is migráns- és embercsempészbandák teszik egyre bizonytalanabbá a területet.

Nemrégiben történt egy halálos baleset. Egy Közép-Európába menekülő pakisztáni fiatalembert, akit megtámadtak, halálra vertek. A görög rendőrség beszámolt egy libanoni terhes nőről is, aki egy másik támadásban elvesztette gyermekét.

Az EU határait a maffia uralja a bolgár kormányfő szerint

A Kapitan Andreevo határellenőrzési pont Bulgária Törökországgal közös határán évek óta arról hírhedt, hogy valójában a kábítószerek bejutási pontja az Európai Unióba.