Kiszivárgott: az olasz jobboldal feladja EU-ellenes álláspontját

Olaszország jobboldali pártjai készen állnak arra, hogy feladják az EU-ellenes politikájukat – derül ki a nemzetközi piacok és szövetségesek megnyugtatására készült, kiszivárgott nyilatkozatukból.

A jobboldaliak közös kormányprogramjának tervezetében, amelyet a pártok képviselői szerdán fogadtak el, azt írják, hogy Olaszország „Európa teljes jogú része”, és „teljes körű ragaszkodást” ígértek az európai integrációhoz.

A dokumentumban az is szerepel, hogy megválasztása esetén a következő olasz kormány az EU-val kötött járványügyi alapról szóló megállapodás feltételeinek módosítására fog törekedni, mivel az ukrajnai háború és az infláció jelentősen megváltoztatta a helyzetet.

Az EU-párti nyilatkozatot valószínűleg széles körben üdvözlik majd a befektetők és az európai politikusok, valamint a brüsszeli tisztviselők, mivel a közvélemény-kutatások szerint a Giorgia Meloni vezette jobboldali szövetség a szeptember 25-i választásokon jó esélyekkel indul a hatalom megszerzéséért.

A radikális jobboldali Liga párt történelmileg Európa-ellenes álláspontot képviselt, és korábban azt javasolta, hogy Olaszország lépjen ki az eurózónából, míg szövetségese, a Meloni-féle Olasz Testvérek kétértelműbb álláspontot képviselt. A koalíció harmadik fő tagja, a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Forza Italia hagyományosan Európa-párti volt mindig is.

Még tavaly a Liga és a Testvérek más európai populista pártokkal együtt nyilatkozatot írtak alá, amelyben az EU-t „olyan radikális erők eszközének nevezték, amelyek kulturális, vallási átalakulást és végső soron Európa nemzetek nélküli átalakítását szeretnék megvalósítani”, és az EU reformját követelték „a tagállamok számára fenntartott, sérthetetlen hatáskörökkel”.

Mivel azonban a szeptember 25-i választásokon szinte biztosra vehető, hogy egy jobboldali koalíció kerül hatalomra, a vezetők

igyekeznek megnyugtatni a pénzügyi piacokat és a nemzetközi szövetségeseket azzal, hogy egyértelműen leszögezik, hogy a korábbi Európa-ellenesség már a múlté.

Draghi bukása megbontotta a Nyugat egységét?

Draghi lemondása valószínűleg alapvetően megváltoztatja Olaszország háborúval kapcsolatos álláspontját és Oroszországgal szembeni magatartását – véli Jason Davidson.

A választási programtervezetet a párt képviselői a hétvégi várható közzététel előtt fogadták el. Egy jobbközép bennfentes szerint nagyon valószínűtlen, hogy ez változni fog.

A kiáltvány „a nemzetközi szövetségek tiszteletben tartását és Olaszország diplomáciai szerepének megerősítését ígéri „, beleértve a NATO-kötelezettségek tiszteletben tartását, valamint a védelmi kiadások tekintetében is, továbbá Ukrajna támogatása az orosz invázióval szemben”.

A kiáltvány azonban azt is jelezte, hogy egy új jobboldali kormány, miközben elkötelezett marad az euróövezet és az EU mellett, reformokat szorgalmazhat.

Lorenzo Castellani, a római Luiss Egyetem politikatörténet-professzora szerint Európa kifejezett támogatása a kiáltványban „nagy változást” jelent a 2013-as és a 2018-as választások előtti populista nacionalista retorikában.

„Meloni, az Olasz Testvérek vezetője felismerte, hogy Olaszországban nem lehet kormányozni euroszkeptikus álláspontot képviselve”

– mondta.

„A jobboldalnak hitelesnek és kormányképesnek kell tűnnie mind belföldön, mind nemzetközi szinten”

– tette hozzá.

„Bár a választóknak még mindig van egy nacionalista része, a világjárvány és az EU-val való kapcsolat újrarendezése Draghi kormánya alatt „vízválasztó” pillanatok voltak”

– magyarázta Castellani.

A világjárvány segített a választóknak felismerni, hogy a nagy problémákra nemzetközi válaszokat kell adni. Az európai intézmény válaszlépése, amely közel 200 milliárd eurót ítélt meg Olaszországnak a járvány utáni gazdaságélénkítésre, valamint az EKB államadósság-vásárlási programja szintén segített.

„A közvélemény most már többnyire megkerülhetetlennek és pozitívnak tartja az európai integrációt”

– tette hozzá.

Salvini: Olaszország akar lenni Amerika legjelentősebb európai partnere

Az olasz belügyminiszter washingtoni látogatásán úgy fogalmazott: el akar szakadni a Párizs-Berlin-Brüsszel-tengelytől.