„A Salman Rushdie elleni merénylet Irán valódi arcát mutatja”

A támadás egyben a Nyugat kudarcát is demonstrálja – véli Fiamma Nirenstein.

„Az augusztus 12-i támadás Salman Rushdie író ellen – akit többször megkéseltek egy New York-i irodalmi eseményen – komoly vereség a Nyugat számára. Szégyen, hogy több évtizedes bujkálás után Rushdie-t megtámadta az Iráni Iszlám Köztársaság és gyilkos ajatollahainak imádója, mi ezért kollektív felelősséggel tartozunk” – írta véleménycikkében Fiamma Nirenstein a Jewish News Syndicate oldalán.

Az olasz –izraeli újságíró egyúttal emlékeztet: a támadásért közvetlenül az a fatva felelős, amit a volt iráni vezető, Ruhollah Khomeini ajatollah adott ki 1989. február 14-én. Eszerint a muszlim hívőknek meg kell ölniük Rushdie-t a „Sátáni versek” című műve megírása miatt.

„Joe Biden amerikai elnök azonban odáig ment, hogy teljesen kihagyta Irán említését a támadás elítélésében, ami összhangban van a több évtizedes erkölcsi gyávasággal.”

A cikk szerzője szerint Rushdie maga akarta hinni, hogy biztonságban van, és ezért bújt elő a rejtekhelyéből. De a haláláért felajánlott jutalom – amelyet látszólag egy „magán” alapítvány biztosított – napjainkra 3 millió dollárra nőtt. Egy diákokból álló szervezet további 300 000 dollárt gyűjtött össze, hogy a fatvát még vonzóbbá tegye a potenciális bérgyilkosok számára.

Az iráni parlament túlnyomó többsége a fatva érvényben tartása mellett szavazott.

„Az igazság és a tanulság, amit meg kell tanulnunk, az az, hogy az iszlám egy hosszú emlékezetű vallás, különösen, ha ’ellenségei’ megtámadásáról van szó. Komolyan kell venni, amikor kinyilvánítja gyilkos szándékait, és évekig, évtizedekig, évszázadokig nem tér el azoktól. Az iszlám nem siet. Nyerni akar” – állítja a szerző, aki szerint ezt bizonyítja Theo Van Gogh holland rendező és a francia Charlie Hebdo elleni merénylet is.

„Emlékeznünk kell arra, hogy amikor Irán Izrael eltörlésével fenyeget, az nem túlzás.”

Nirenstein szerint Irán ma minden más iszlám országnál jobban felvállalta a bosszúálló szerepét. „A Nyugatot terrorista al-Kudsz erejével, különféle meghatalmazottjaival és rejtett bérgyilkosok hadával fenyegeti, akik felforgatják a világot, ha nem állítjuk meg őket. A Rushdie elleni támadás ennek a terror- és megfélemlítési kampánynak szerves része volt”.

Minél tovább hajtjuk le fejünket, és nem teszünk semmit Irán és atrocitásai ellen, Irán annál inkább felbátorodik, és új, baljóslatúbb ambíciók felé fordul

– figyelmeztet cikke végén a Jeruzsálem Közügyek Központjának munkatársa.

Fotó: A merénylő/MTI/AP/Gene J. Puskar

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.