Trump ügyvédje szerint az FBI-házkutatása a demokraták műve

Trump ügyvédje pénteken a Fox Newsnak azt mondta, hogy Trump mar-a-lagoi otthonában tartott FBI-házkutatás a demokraták kísérlete volt arra, hogy felkavarják az állóvizet, amelyet a január 6-i kapitóliumi zavargásokkal kapcsolatos kongresszusi vizsgálattal nem tudtak elérni.

„Véleményem szerint a január 6-i [vizsgálóbizottság] nézettsége – a január 6-i show – nem ment olyan jól”

– mondta Alina Habba, Trump ügyvédje.

„Szükségük volt egy kis drámára, ezért jöttek elő ezzel”.

Mint kiderült Trump egyik jogásza júniusban aláírt egy nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy a Trump Mar-a-Lago-i rezidenciáján tárolt összes titkosított dokumentumot visszajuttatták a kormánynak.

A nyilatkozatot azután írták alá, hogy Jay Bratt, az amerikai igazságügyi minisztérium egyik magas rangú nemzetbiztonsági tisztségviselője Trumpnál járt június 3-án – értesült a The New York Times.

A látogatás során Bratt találkozott Trump két jogászával, hogy megbeszéljék a titkosított információk kezelésének részleteit.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) augusztus 8-án előre be nem jelentett házkutatást tartott Trump rezidenciáján.

Hivatalban lévő vagy volt államfő esetében korábban soha nem fordult elő hasonló az Egyesült Államok történetében.

Trump: Átverés, hogy nukleáris titkokat keresett nálam az FBI

A volt elnök szerint boszorkányüldözés zajlik ellene.

A nyomozók több doboznyi iratot foglaltak le. Ezek között szerepelnek minősített iratok, köztük szigorúan titkos, titkos és bizalmas jelzésű dokumentumok, úgynevezett TS/SCI (Top Secret/Sensitive Information) jelölésű iratok.

Donald Trump és csapata vitatja az iratok minősített voltát, arra hivatkozva, hogy a volt elnök a hivatalából történt távozása előtt feloldotta azok minősítését.

Trump ellen a kémtörvény megsértésének gyanújával indítottak nyomozást – derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott házkutatási parancsból.

A volt elnök szombaton azt írta az általa létrehozott közösségi oldalon, a Truth Socialon, hogy az igazság az ő oldalán áll.

Taylor Budowich, Trump egyik szóvivője közleményben bírálta az FBI „példátlan és szükségtelen razziáját”, amely szerinte a demokraták újabb „boszorkányüldözésének” része.

Alan Dershowitz: A demokraták meg akarják akadályozni Trump jelölését

A nyugalmazott jogászprofesszor szerint a Trump floridai házában végzett házkutatás helytelen és politikailag motivált volt.