Trump: Átverés, hogy nukleáris titkokat keresett nálam az FBI

Donald Trump volt elnök pénteken „átverésként” utasította el azt a jelentést, amely szerint az FBI rajtaütött a Mar-a-Lago rezidenciáján, hogy nukleáris fegyvertitkokat tartalmazó dokumentumokat keressen – írja a Daily Wire. 

A bombasztikus állítást a The Washington Post közölte meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, alig néhány órával azután, hogy Merrick Garland igazságügyi miniszter közölte, személyesen írta alá a Trump floridai otthonában hétfőn végrehajtott házkutatási parancsot.

„A nukleáris fegyverek ügye egy átverés, ahogy Oroszország, Oroszország, Oroszország is egy átverés volt, két Impeachment is egy átverés volt, a Mueller-vizsgálat is egy átverés volt, és még sok minden más”

– posztolta Trump péntek reggel az Truth Social oldalon. „Ugyanazok a mocskos emberek vesznek részt benne. Miért nem engedélyezte az FBI a Mar-a-Lago területeinek átvizsgálását az ügyvédünk, vagy mások jelenlétében. Kint várakoztatták őket a hőségben, még csak a közelébe sem engedték őket – azt mondták: „ABSZOLÚT NEM”.” Valaki információt akar elhelyezni? Engem ez Christofer [sic] Steele dossziéra emlékeztet!”

A Washington Post beszámolója nem szolgált részletekkel arról, hogy az állítólagos dokumentumok az amerikai vagy egy külföldi ország nukleáris fegyvereiről szóltak-e, és azt sem közölték, hogy mit találtak a házkutatás során.

„Ha ez igaz, akkor ez arra utal, hogy a Mar-a-Lagóban jogtalanul tartózkodó anyag a legmagasabb minősítési szinten lehetett titkosított” – mondta David Laufman, az igazságügyi minisztérium kémelhárítási részlegének volt vezetője, aki a titkos információk kiszivárgását vizsgálja. „Ha az FBI és az igazságügyi minisztérium úgy vélte, hogy a Mar-a-Lagóban még mindig szigorúan titkos anyagok vannak, akkor ez nagyobb „szőröstül-bőröstül” motivációt adna arra, hogy minél hamarabb visszaszerezzék ezt az anyagot”.”

Garland csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy személyesen hagyta jóvá a házkutatást, és hogy az igazságügyi minisztérium a házkutatási parancs feloldását kezdeményezi.

A DOJ ügyvédei által esküt tett valószínűsíthető okról szóló nyilatkozatot azonban nem hozhatják nyilvánosságra, és maga a parancs is valószínűleg tartalmazni fog szerkesztéseket.

„Személyesen hagytam jóvá a döntést, hogy házkutatási parancsot kérjenek ebben az ügyben” – tette hozzá később Garland. „Másodszor, a minisztérium nem veszi félvállról az ilyen döntést. Ahol lehetséges, bevett gyakorlat, hogy a házkutatás alternatívájaként kevésbé beavatkozó eszközöket keresünk, és szűk körben keressük a végrehajtott házkutatásokat”.

Trump Garland megjegyzéseire reagálva azt mondta, hogy az FBI rajtaütésére nem volt szükség, mert jogi csapata együttműködött az igazságügyi minisztériummal.

Alan Dershowitz: A demokraták meg akarják akadályozni Trump jelölését

A nyugalmazott jogászprofesszor szerint a Trump floridai házában végzett házkutatás helytelen és politikailag motivált volt.