Alan Dershowitz: A demokraták meg akarják akadályozni Trump jelölését

Alan Dershowitz alkotmányjogi szakértő szerdán a Newsmax amerikai hírcsatornának azt mondta, hogy a demokraták „minden lehetséges módot megpróbálnak megtalálni, hogy megakadályozzák” Donald Trump volt elnököt, hogy indulhasson a 2024-es választásokon és hogy a floridai otthonában tartott hétfői FBI razziát másképp kellett volna kezelni.

„A probléma itt az igazságügyi minisztériummal van” – mondta Dershowitz, „Idézéssel kellett volna az FBI-nak megjelenni, nem pedig házkutatási paranccsal. Ugyanis nincs ok azt hinni, hogy Trump a keresett dokumentumokból bármit is megsemmisítene. Trump 1000 mérföldre volt, a dobozok pedig a pincében voltak.”

Dershowitz ugyanakkor nem gondolja azt, hogy büntetőeljárás kezdeményezésével igyekeznének Trumpot kizárni a jelöltségért folyó versenyből:

„Egy a millióhoz annak az esélye, hogy ilyesmi működjön” – mondta a Harvard Egyetem nyugalmazott jogászprofesszora.

„Az alkotmány négy kritériumot ír elő az elnökjelöltséghez. legalább 35 évesnek kell lenni, Amerikában kell születni, a jelölt nem harcolhatott az egyesülés ellen a polgárháborúban, és nem lehet olyan vád alá helyezve, ami hivatalvesztéssel járna együtt”.

„Ha az ember teljesíti ezt a négy kritériumot, akkor akár börtönből is indulhat az elnökválasztáson” – folytatta.

„Vagy akár kórházból. Ugyanis az ember indulhat az elnökválasztáson, akkor is, ha bűnöző. A kongresszus nem változtathatja meg a kritériumokat”.

Dershowitz hozzátette, hogy az eset egy újabb példája az igazságszolgáltatás fegyverré válásának.

„Azt akarják elérni, hogy Trumpot így vagy úgy, de elkapják”

– mondta.

„Olyan ez, mint amikor Lavrentyij Berija azt mondta Sztálinnak: ‘Mutasd meg az embert, és találok hozzá bűntényt’. Megpróbálnak minden lehetséges módot megtalálni, hogy kizárják őt a jelöltségből”.

Az önmagát liberális demokratának valló Dershowitz azt mondta, „amerikaiként” szeretné, ha „joga lenne Trump ellen szavazni”.

„Politikailag nem vagyok Donald Trump támogatója”

– mondta.

„Jogom van ellene szavazni, és egyetlen bürokrata vagy politikus, főügyész vagy ügyész sem tagadhatja meg tőlem a jogot, hogy ellene szavazzak, vagy önöktől azt, hogy rá szavazzanak. Az emberek döntenek az elnökről, nem a bürokraták”.

Kohncast: Likvidált dzsihádisták, Pelosi tajvani kötéltánca és Amerika jövője

Szerkesztőségi podcastunk tizenegyedik adásában megbeszéltük a Hajnalhasadás hadműveletet, Tajvan körüli izgalmakat, és szó esett az amerikai politikai helyzetről is.